Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Sunday 10 June 2012

TERESEK KELADI AYAM TUA

~ASSALAMAUALAIKUM~
Selamat berhujung minggu....
lepas baik demam ni,selera jadi nk makan macam2.....tu yg terRajin sikit ari ni
di tambah dgn geram nengokkan keladi yg besar2 kt kebun tepi rumah..so dtg idea nk masak masakan yg dah lama x di buat..
masakan ni adalah resepi turun temurun keluarga..iaitu TERESEK..x kiralah teresek apa..pastinya sedapppppp
izzah ari ni buat TERESEK KELADI + AYAM TUA......
tak nak byk ngomel la ni nak tempekkan resepinya..silakan la pada yg sudi & berkenan....
kata org Airtangan seseorang tak sama..ha ni hasil air tangan izzah......

BAHAN-BAHAN:-
1 EKOR AYAM TUA-(AMBIL TULANG2 SAJE,PASTU REBUS HINGGA EMPUK DULU)
2 BATANG KELADI-(POTONG ANGGARAN DALAM 6-7 CM>CELUR SEKEJAP)
1 BIJI KELAPA-(AMBIL SANTAN DALAM 2 MANGKUK SEDANG)
½ BIJI KELAPA (UNTUK JADIKAN KERISEK)
BAHAN KISAR:-
2 BIJI BAWANG BESAR-(YG SEDANG JE)
2 ULAS BAWANG PUTIH
3 CM HALIA
3 CM LENGKUAS
1 SUDU MAKAN KETUMBAR  BIJI
6-7 BIJI CILI API
BAHAN PES:-
2 SUDU MAKAN REMPAH KARI
2 SUDU MAKAN LADA KERING MESIN
{GAULKAN KEDUA BAHAN DGN SEDIKIT AIR}
1 KEPING ASAM GELUGUR@KEPING
1/3 GULA MERAH-(NISE)
GARAM & SEDIKIT PERASA(TOK JI TO)
CARA-CARANYA:-
1.   REBUS AYAM DENGAN SANTAN HINGGA BERWAP.
2.   MASUKKAN REMPAH2 YG DIKISAR.
3.   KACAU SEHINGGA MENDIDIH.
4.   MASUKKAN BAHAN PES.KACAU SEHINGGA KUAH HAMPIR PEKAT.
5.   MASUKKAN KELADI..GAUL SEKEJAP BARU DI MASUKKAN KERISIK,GARAM,GULA MERAH & AKHIR SEKALI TOK JI TO..HEHE.
6.   KECILKAN API,KACAU SEHINGGA PEKAT.
7.   SETELAH KUAH PEKAT..ANGKAT & HIDANGKAN.
8.   DAH SELESAIIIIIIIIIII.

**TERESEK ini boleh juga dibuat menggunakan jantung pisang,kacang panjang,kacang botor & kulat sisir(dipanggil juga dengan cendawan kukur di sesetengah negeri)nak tahan lama..buat biar betul2 pekat**