Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Friday 28 September 2012

PUDING COCOA PUFF BISCUITS

                                   BISMILLAHIROHMANIRROHIM
Hari ni nak N3kan puding yg dibuat semalam..ada cerita best di sebalik puding ni..mulanya nak buat PUDING MILO OREO kononnya..ya la teruja juga tengok kawan2 dok pakat buat belaka yg katanya mabless sesangatttt tu..so,budget semua bahan ada{tanpa tengok dulu}izzah terus je jerang air dalam piuk,masukkan la serbuk agar2 dan gula pasir..tebuk susu cair dan sambil tu bukak gobok nak ambik BISKUT OREO..cari cari biskut dah xde..mula panik..kt atas dapur agar2 dah mendidih..nak tak nak kena terus buat je apa nak jadi pun jadi la..dahhhh buntu..apa aku nak buat ni..alih2 terpandangkan sebungkus biskut yg dah agak lama juga di situ  tak bersentuh..so idea datang..apa lagi ambik dan terus patah2 kan.. 
Haaaa...ni la PELAKON UTAMA aka PENYELAMAT keadaan semalam..so dengan mengikut langkah2 membuat PUDING OREO izzah taram je biskut COCOA PUFF ni menggantikan BISKUT OREO..dah tu mood pun dah down,apa lagi tanpa tunggu lapis demi lapis izah lebur je semuanya..keraskan sikit2 je..tu yg tak nampak cun langsung tuuuuu..tak pe la asal menjadi pudingnya..biarlah tak cun pun tak pe la..yg pasti rasanya mabless gakkk..nanti2 buat betul betullllllll...
So disini izzah kongsikan resepinya yg dah izzah ubahsuai sikit2 ikut sedap tekak izah...
PUDING COCOA PUFF BISCUITS
BAHAN2:
1 bungkus / 10g Jelly Powder (Serbuk Agar-Agar)
750ml Air
4 sudu makan gula pasir
1 tin (400g) Susu Cair
1 cawan Serbuk Milo
2 sudu makan coffemate(yg ni izzah tambah sendiri)
1 bungkus cocoa puff biscuits - patah2kan tp biarkan sandwich 2 lapis

CARA2:
1. Masak serbuk agar2 & air sehingga larut.
Masukkan gula & masak sehingga gula larut.
Masukkan susu, kacau sebati sehingga mendidih.
2. Asingkan 2 cwn  ke dlm periuk yg lain & campurkan milo & coffemate sehingga sebati.
3. Tuangkan 1 cwn campuran milo ke dlm acuan.
Panaskan campuran milo yg separuh lagi dgn api paling kecil supaya tidak membeku.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan kesemua adunan putih tadi.
Taburkan biskut cocoa puff.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan baki adunan milo tadi.(disebabkan malas nak melapis izzah bedal curah terus..tunggu dia keras sikit2 je..tu yg x tantek tuuuuu..nt nk buat betul2 la..hehe).
4. Biarkan membeku di suhu bilik sebelum masukkan ke dlm petisejuk.
TIPS UNTUK MELAPIS:
a. Jangan tunggu sehingga lapisan membeku sepenuh nya sbb takut lapisan tidak melekat.
Jika membeku semua, guris2kan permukaan dgn garfu sebelum tuangkan lapisan seterus nya.
b. Pastikan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelum nya supaya ia 
melekat dgn baik.
  Sebetulnya apa saje kita buat..jika ada keinginan pastinya menjadi..moral of the story dalam hal ni..jgn mudah give up..bertindak dengan tenang insyaAllah akan menghasilkan hasil yg baik walaupun tak sesempurna mana..Syukurrrr pudingnya langsai sekejap je...malah anak bujangku request lagi..tapi dah malas nak buat lagi..so buatkan je dia LENGKONG MILO biasa...janji ada rasa MILOnya....hohoho
inilah LENGKONG aka AGAR AGAR MILO untuk anak bujangku...ikan emas youuuuuuuuu 




  

PUNCH KOKTAIL

                                <<<ASSALAMUALAIKUM>>>
>>Dah lama berhajat nak N3kan juadah kesukaan my hubby ni..tp asyik tak de masa..nak2 baru lepas raya ni banyak yg perlu di uruskan...
>>Walaupun menunya ringkas je..kalau tak di buat betul2 rasanya jadi tak 'kick'..so kena la lengkap semuanya baru la enak je masuk tekak..
>>PUNCH KOKTAIL ni menjadi hidangan wajib sebulan bulan puasa di meja makan kami..tidak boleh tidakkkk..kalau orang lain makan sekali je jadi jemu,tp tidak pada hubbyku..x payah air lain yg sedap2 lagi...cukup dengan punch ni dan Nescafe panasnya...dah memadai bagi dia.. seorang yg tak cerewet ttg makan...
>>So ni la RESEPINYA yg kami gunakan untuk membuat PUNCH KOKTAIL ini.......
PUNCH KOKTAIL
BAHAN2NYA:-
1 TIN SUSU CAIR
1 TIN BUAH LAICI>>AIRNYA DI AMBIL ½ SAHAJA>>(BUAHNYA DI PECAH2 SEDIKIT)
1 TIN LONGAN
1 TIN RAMBUTAN
1 TIN KOKTAIL BUAH BUAHAN TEMPATAN
1 BEKAS NATA DE COCO>>(SEBARANG PERISA)
1 SUDU MAKAN TEPUNG KASTARD
CARA2NYA:-
·         SATUKAN KESEMUA AIR BUAH KECUALI AIR LAICI.
·         JERANG DI ATAS API YG SEDERHANA PANASNYA,MASUKKAN SUSU CAIR.
·         KACAU HINGGA MENDIDIH.
·         MASUKKAN TEPUNG KASTARD YG DAH DI BANCUH DGN SEDIKIT AIR.
·         KACAU LAGI HINGGA SEMUA LARUT.
·         DALAM SATU MANGKUK YG BESAR..SATUKAN KESEMUA BUAH & NATA DE COCO..BERSERTA DGN ½ TIN AIR LAICI TADI(AIR LAICI X PERLU DIMASAK SEKALI BG MENGELAKKAN AIRNYA TERASA MASAM)
·         TUANGKAN SOS KASTARD..GAUL HINGGA SEBATI
·         HIDANGKAN BERSAMA KIUB2 AIS.

>  >>Untuk punch kekal sedap..jangan masukkan terus kiub2 ais ke dalam mangkuknya..gunakan apabila hendak meminumnya..(masukkan kiub hanya dalam gelas @ bowl masing2 baru curahkan punch ke dalamnya)....biarkan sejuk sekejap baru la slurppppppp..hehe<<

Monday 3 September 2012

MAKARONI BERKUAH UDANG MASAM MANIS

                            ASSALAMUALAIKUM
Hari ni terajin ke termalas sedikit..x tau la,tp yg pastinya izzah ada sediakan 1 juadah very the sedappp tuk 'iftar' izzah hari ni..iaitu ''MAKARONI BERKUAH UDANG MASAM MANIS''yg izzah olah sendiri..

cukup mudah tuk disediakan...sesuai bg orang2 bujang untuk tidak berlama di dapur...
so dah tak nak tulis banyak2...jommmmm kita tinjau resepinya


<<MAKARONI BERKUAH UDANG MASAM MANIS>>

BAHAN2NYA:-
·         ½  BUNGKUS PASTA MAKARONI SAN REMO
·         (REBUS DGN SEDIKIT MINYAK SEHINGGA LEMBUT,TOSKAN & KETEPIKAN)
·         1 MANGKUK KECIL UDANG BESAR
·         (POTONG KEPALANYA JE)
·         1 MANGKUK KECIL FISHBALL
·         1 TIN CENDAWAN BUTANG
·         (BUANG AIRNYA,BELAH 4)
·         2 BIJI TOMATO
·         (1 BIJI DI POTONG DADU-1 BIJI LAGI BLEND HANCUR)
·         2 BIJI BAWANG BESAR*
·         2 ULAS BAWANG PUTIH*
·         2 BIJI LADA HIDUP*
·         (SEMUA BAHAN BERTANDA * DIKISAR HINGGA HALUS)
·         3 SUDU MAKAN LADA MESIN
·         ½ MANGKUK KECIL SOS CILI
·         3 SUDU MAKAN SOS TOMATO
·         1 SUDU TEH SEASONING MAGGI
·         1 BIJI LIMAU KASTURI-AMBIL AIRNYA
·         1 SUDU TEH TEPUNG JAGUNG-BANCUH DGN SEDIKIT AIR
·         GARAM,SERBUK LADA SULAH & SEDIKIT SERBUK PERASA
·         3 SUDU MAKAN VECORN OIL ( MINYAK JAGUNG)
·         AIR SECUKUPNYA

CARA2NYA:-
1.      PANASKAN KUALI..TUMISKAN SEMUA BAHAN BLEND SEHINGGA WANGI.
2.      MASUKKAN LADA MESIN & TOMATO BLEND .KACAU LAGI HINGGA MENDIDIH.
3.      MASUKKAN UDANG & FISHBALL,KACAU SEKEJAP PASTU MASUKKAN CENDAWAN.
4.      MASUKKAN KESEMUA SOS,AIR LIMAU KASTURI,GARAM,SERBUK LADA SULAH,SERBUK PERASA & AIR .
5.      BIARKAN SEHINGGA KUAH MENDIDIH & SEDIKIT PEKAT.
6.      JIKA KUAH KURANG PEKAT,MASUKKAN BANCUHAN AIR TEPUNG JAGUNG.
7.      SETELAH KUAH SEMPURNA PEKAT,RASA MASAM MANISNYA..MASUKKAN TOMATO YG DI DADU...DAH CUKUP SEMUANYA BOLEH LAH PADAMKAN API.
8.      SEJUKKAN & HIDANGKAN DGN MAKARONI.

>>>kuah yg simple tuk di nikmati bersama makaroni...