Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Saturday, 20 July 2013

Lontong Ibutok

Salam Alaik..
Salam mesra..diam tak diam dah 11 hari kita berpuasa..tak lama lagi Aidilfitri bakal menjelma..terasa sayu dihati..namun apa pun jua kewajipan terhadap keluarga tidak terabai..
Cuaca hari ini agak panas..tiba2 tekak teringin nak makan lontong..jenguk apa ada dlm peti ais..terus projek berjalan..kebetulan yg nak semua masih ada stock..
inilah resepi lontong gaya saya..anak kelantan bersuamikan orang johor..walau tak ori tapi jadi..hihi
Bahan Utama :-
Beberapa biji/bungkus ketupat segera
[Rebus hingga masak-sejukkan-potong2 dadu]

Masak Lodeh
Bahan -
1 mangkuk kecil udang hidup
2 sudu makan udang kering-[rendam dgn air panas sekejap..tumbuk kasar]
1 biji bawang besar*
2 ulas kecil bawang putih*
2 cm halia*
1 cm kunyit hidup*
3-5 biji cili api*
1 sudu kecil kunyit serbuk*
[Blend hancur semua bahan *]
2 mangkuk santan-dari 1 biji kelapa
1 batang serai-diketuk
4 batang kacang panjang
1/4 biji sengkuang
1/2 biji lobak merah
1/4 biji kobis bunga
1 biji kentang
1 biji lada benggala
[dipotong panjang kira2 5-6 cm]
2 keping tempe-[potong dadu]
Sedikit sohoon + tauhu kering-[rendam hingga lembut & potong pendek2]
**[Pilihan sayur terpulang pada citarasa kita sebetulnya..yg izzah tulis apa yg izah guna]
2 biji lada hidup,merah & hijau-[hiris memanjang halus2]
Garam,gula & serbuk perasa
Caranya :-
>Masukkan santan,udang kering tumbuk & bahan blend kedalam periuk besar..kacau dulu biar rata..jerang diatas api.
>Masukkan udang hidup & serai..kacau dulu sehingga hampir mendidih.
>Masukkan semua sayur2..kacau hingga sayur sedikit layu
>Masukkan tempe sohoon & tauhu kering..kacau sehingga mendidih.
>Masukkan garam,gula & serbuk perasa..perlahankan api..biarkan hingga semua sayur elok empuknya.
>Akhir sekali masukkan lada hidup..gaul sekejap dan boleh la dimatikan api..ketepikan dahulu.

Sambal Tumis Sotong
Bahan-
1 mangkuk sedang sotong kecil-[bersihkan,tp jgn buang dakwatnya-rebus hingga separuh masak]
3 senduk kecil lada kering mesin
2 biji bawang besar- dimayang kasar
3 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
2 cm halia*
[Blend hancur semua bahan *]
2 sudu pes asam jawa
Minyak untuk menumis,garam,gula & serbuk perasa
Sedikit air rebusan sotong(untuk memaniskan kuah)
Cara-
>Panaskan minyak,tumis bahan blend hingga kekuningan..masukkan lada mesin..kacau hingga pecah minyak
>Masukkan sotong,garam,gula & serbuk perasa..kacau sehingga bergaul mesra.
>Masukkan sedikit air rebusan sotong,pes asam jawa,garam,gula & serbuk perasa,..sekiranya kuah terlalu pekat..masukkan sedikit air..
>Masak sehingga sotong empuk & cukup lembutnya..setelah cukup rasa garam asamnya boleh la dimatikan api..
**Hidangkan ketupat bersama kuah lodeh & sambal tumis tadi..siappppp untuk dimakan..nyum nyumm



1 ulasan:

Cida de' Nuanza said...

waa...sedap lontong...sy malas nk buat sbb hb x mkn
kena layan sorang2 plak nti

Post a Comment