Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Monday 4 July 2011

Asam Pedas Ikan Patin{Kelantan Style}

>>Assalamualaikum.....masak apa tu??????......tentu menu tghari ni sedap2 semuanya kan,izzah hari ni masak asam pedas kelantan ikan patin.....dah lama tak layan masak asam ni,sesekali nak gak menjamahnya....muncung mulut mulut kata ore klate.....sesekali pekenanya,nak nak lawan lak ngan ulam ulaman dicicah ngan budu & sambal tempoyak....perghhhhhhhh meleleh liur dibuatnya.tak nak la melalut panjang panjang,jom kita layan resepinya.....

BAHAN-BAHAN;-
1 Ekor ikan patin ( siang,rendam dgn air asam dan bersihkan )
2 keping asam gelugur/keping
( A )
1 cm lengkuas
1/2 cm kunyit hidup
1/2 cm kunyit serbuk
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 Camb nasi
5-7 tangkai cili api/padi
( blend semua bahan A )
1 batang timun batang-potong 3 dan belah 4 )@
4 biji bendi ( potong atas bawahnya,belah 2 jgn putus )
2 biji lada merah ( belah 2 jgn putus )
2 biji lada hijau ( belah 2 jgn putus )
2 helai daun kunyit ( siat2kan )
   Air,garam dan serbuk perasa secukupnya.
CARA-CARA;-
1). Masukkan semua bahan A,berserta asam keping kedalam periuk @ kuali.
2). Masukkan air dan timun batang.setelah timun hampir empuk,masukkan ikan,kacau sekejap dan biarkan mendidih.
3). Setelah mendidih,masukkan daun kunyit,lada2,garam serta serbuk perasa.
4). Setelah kuah agak pekat.matikan api dan boleh lah di angkat.
   **Jika tidak suka timun batang,boleh gantikan dgn kacang bendi @ terung bulat**
  **masakan ini sesuai untuk semua jenis ikan sungai**


0 ulasan:

Post a Comment