Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Friday, 22 July 2011

Asam Pedas Kepala Ikan Mayong

  >>Assalamualaikum.....<<
**Selamat tengahari kawan2....bussy ke??????.....apa menu hari ni????,tentu sedap2 kan,maklum,dah x berapa lama lagi kita akan menyambut Ramadan Al mubarak....pose lak kite...maknanya kita 'rest' la masak tghari..... sebut pasal masak tghari,ari ni izzah nk n3kan 1 lg resepi simple dr dapur izzah,tuk kuarga hari ni....masak asam pedas kepala ikan mayong + belimbing buluh(wuluh)....soooo nice sangat...dah lama teringin nk mkn asam belimbing ni...smlm gi kipmart,jumpa je terus beli....**

**sesekali dapat makan buah belimbing ni rasa sedap sangat......tp hubby & anak x suka...so izzah je yg makn sorang2,diorang just makan ikannya je......hmm very x sporting...hehe
xpe la janji dapat lepaskan ngencurrr jadi la..... sorang pun sorang la.....so ni la bahannya yg izah guna....**

Bahan-Bahannya;-
  • 2 belah kepala ikan mayong(potong2>>izzah suh je budak jual.. potongkan siap2)
  • 10 biji belimbing buluh(izzah buang atas bawahnya je)
  • 2 cm halia*
  • 1 cm kunyit hidup*
  • 1 camt kunyit serbuk*
  • 2 biji bawang besar*(pilih yg kecil je)
  • 2 cm bawang putih*
  • {Blendkan semua bahan bertanda *}
  • 3 senduk kecil lada mesin
  • 2 camb kerisik
  • 3 tangkai daun kari
  • 1 ikat daun kucai
  • 3 camb air asam jawa
  • Minyak untuk menumis,garam & serbuk perasa secukupnya.
Cara-Caranya;-
  1. Basuh bersih ikan,rendam dalam air asam jawa & garam kasar.Basuh lagi bagi bersih,toskan airnya.
  2. Panaskan periuk @ kuali,masukkan sedikit minyak,panaskan & tumis bahan blend hingga wangi.
  3. Masukkan lada mesin & daun kari,kacau hingga pecah minyak.
  4. Tuangkan air asam jawa,masukkan ikan,gaul balikkan sekejap bg dia mesra dengan rempah.
  5. Masukkan air tuk jadikan kuah,kira2 tenggelam sedikit ikan.
  6. Biarkan kuah mendidih,masukkan belimbing,kerisik,garam & serbuk perasa.biarkan hingga kuah sedikit pekat.
  7. Setelah kuah agak pekat,masukkan daun kucai,kacau sekejap je,padamkan api.
  8. Biarkan kuah didalam periuk,sehingga habis wap,supaya rempahnya meresap pada ikan.Sesudah itu,bolehlah masukkan lauk dalam mangkuk @ whatever la.....boleh di hidangkan.

**Asam pedas memang sinonim dengan orang johor.....so kat umah izzah boleh di katakan saban minggu akan ada lauk ni...laupun izzah orang klate,tp my hubby org johor....dan semua sukakannya**
 

0 ulasan:

Post a Comment