**Selamat tengahari kawan2....bussy ke??????.....apa menu hari ni????,tentu sedap2 kan,maklum,dah x berapa lama lagi kita akan menyambut Ramadan Al mubarak....pose lak kite...maknanya kita 'rest' la masak tghari..... sebut pasal masak tghari,ari ni izzah nk n3kan 1 lg resepi simple dr dapur izzah,tuk kuarga hari ni....masak asam pedas kepala ikan mayong + belimbing buluh(wuluh)....soooo nice sangat...dah lama teringin nk mkn asam belimbing ni...smlm gi kipmart,jumpa je terus beli....**
**sesekali dapat makan buah belimbing ni rasa sedap sangat......tp hubby & anak x suka...so izzah je yg makn sorang2,diorang just makan ikannya je......hmm very x sporting...hehe
xpe la janji dapat lepaskan ngencurrr jadi la..... sorang pun sorang la.....so ni la bahannya yg izah guna....**
Bahan-Bahannya;-
- 2 belah kepala ikan mayong(potong2>>izzah suh je budak jual.. potongkan siap2)
- 10 biji belimbing buluh(izzah buang atas bawahnya je)
- 2 cm halia*
- 1 cm kunyit hidup*
- 1 camt kunyit serbuk*
- 2 biji bawang besar*(pilih yg kecil je)
- 2 cm bawang putih*
- {Blendkan semua bahan bertanda *}
- 3 senduk kecil lada mesin
- 2 camb kerisik
- 3 tangkai daun kari
- 1 ikat daun kucai
- 3 camb air asam jawa
- Minyak untuk menumis,garam & serbuk perasa secukupnya.
Cara-Caranya;-
- Basuh bersih ikan,rendam dalam air asam jawa & garam kasar.Basuh lagi bagi bersih,toskan airnya.
- Panaskan periuk @ kuali,masukkan sedikit minyak,panaskan & tumis bahan blend hingga wangi.
- Masukkan lada mesin & daun kari,kacau hingga pecah minyak.
- Tuangkan air asam jawa,masukkan ikan,gaul balikkan sekejap bg dia mesra dengan rempah.
- Masukkan air tuk jadikan kuah,kira2 tenggelam sedikit ikan.
- Biarkan kuah mendidih,masukkan belimbing,kerisik,garam & serbuk perasa.biarkan hingga kuah sedikit pekat.
- Setelah kuah agak pekat,masukkan daun kucai,kacau sekejap je,padamkan api.
- Biarkan kuah didalam periuk,sehingga habis wap,supaya rempahnya meresap pada ikan.Sesudah itu,bolehlah masukkan lauk dalam mangkuk @ whatever la.....boleh di hidangkan.
**Asam pedas memang sinonim dengan orang johor.....so kat umah izzah boleh di katakan saban minggu akan ada lauk ni...laupun izzah orang klate,tp my hubby org johor....dan semua sukakannya**
0 ulasan:
Post a Comment