Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Tuesday 12 July 2011

ROTI PISANG

                                 ~ASSALAMUALAIKUM~

>>ROTI ni di buat tuk buka pose semalam....tp agak busy sikit,so skrg baru boleh n3kan.....mmg resepi ni mencipta kelainan dlm segi pembuatan & rasanya......combign 3 rasa,pisang,mentega kacang & jem stoberi,menerbitkan rasa kelainan yg mengujakan....penyediaannya pun very the simple.....hanya masa membakarnya je yg agak mengambil masa sikit....resepi ini izzah ambil dr 1 program masakan kt tv(tp maaf dah lupa nama rancangannya).......inilah bahan2nya.....

Bahan-bahannya;-
1 bgks roti sandwich>izah guna 8 kpg je(secukup loyang)
6 biji pisang berangan>potong potong sebesar 2 cm
2 biji telur*
2 camb tepung kastad*
3 camb jem strawberry*>nak guna jem lain pun boleh-ikut citarasa
1/2 cawan air panas*
1/2 camt garam*
(blend hingga hancur & sebati bahan bertanda *)
Mentega kacang(peanut butter) secukupnya


Cara-caranya;-
1. sapukan loyang dengan sedikit marjerin@butter(guna loyang 4 segi).
2. sapukan mentega kacang pada roti.bahagikan pada 2 bahagian sama banyak(lau loyang izah,ngam2 4 kpg bawah & 4 kpg atas).
3. susun dulu roti pada bahagian bawah,susun potongan pisang diatasnya hingga habis.
4. bahan blend di bahagi 2,curahkan seperuh dulu kt atas lapisan pisang,rata ratakan dgn spatula ke apa2 la,janji sos tu rata.
5. tutup adunan dengan sebahagian lg roti yg telah bersapu mentega tadi(pastikan yg disapu mentega berada di bahagian bawah).
6. curahkan lebihan sos tadi,ratakan.biarkan selama 10-20 minit.bagi roti kembang sedikit.
7. sementara menunggu roti kembang,panaskan oven pada suhu 170'c selama 10-15 minit.
8. setelah roti kembang,bakar la selama 40 minit @ sehingga bahagian atsnya garing sedikit.
9. sejukkan baru boleh dipotong.


**jika x nak guna jem,kawan2 boleh gak guna coklat masakan(tp jgn campur dgn sos lain,asingkan)
caranya......ambil 1 kpg coklat masakan,2 camb milo & 2 camb susu segar@cair,cairkan guna reboiled hingga hancur & pekat.sejukkan,setelah sejuk baru campurkan dengan sos lain & buatla cam cara diatas**



0 ulasan:

Post a Comment