Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Tuesday 5 July 2011

RENDANG ITIK

                               <<Assalamualaikum>>                                                                                        
Hari ni kat luar cuaca sejuk sgt....pepagi lagi dah ujan....biasa la bila time ujan2 ni..peyuttt pun mulaa la krok kreek..krok kreek....sarapan tadi pagi.... masak pulut,gaul kelapa,makan lak ngan ikan kering bulu ayam...punya la syoooooknya.....so tghari ni dah prepare nk masak rendang itik...itiknya dah siap rebus bg empuk,lgpun rebusnya x lama.....itik muda.......
Letak banyak sikit daun limau purut....rendang akan berbau wangiiiiiiiiii....hmmm ngencessss gua..hehe
BAHAN-BAHANNYA:- 
1 ekor itik muda(izzah buat 1/2 ekor je-potong 8-bersihkan dengan tepung gandum+limau nipis)
1 biji kelapa(jadikan 2 mangkuk sedang santan<1 M santan pekat><1 M santan cair>)
1/2 biji kelapa +
1 camt penuh ketumbar biji(jadikan kerisik)
2 helai daun kunyit(disiat kasar kasar)
4 helai daun limau purut(dimayang kasar)
1 keping asam keping@gelugur
  Garam,s.perasa & gula secukup rasa
BAHAN KISAR;-
7 tangkai cili kering (potong2 & rendam sekejap dlm air panas)
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
1 cm lengkuas
4 batang serai
1 camb kismis
5 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
CARA-CARANYA:-
  1. Rebus itik hingga empuk(seeloknya dibuat awal)
  2. Blend bahan kisar hingga lumat.
  3. Panaskan kuali,masukkan sedikit minyak....tumis bahan kisar hingga naik bau & pecah minyak.
  4. Masukkan asam keping,sedikit air & itk rebus tadi.kacau sekejap.
  5. Masukkan santan cair,daun limau purut & daun kunyit.kacau dan biar kuah sedikit mendidih.
  6. Masukkan santan pekat,garam,gula & serbuk perasa.kacau sekejap & masukkan kerisik.
  7. Biar kuah pekat sedikit,rasa garam gulanya....jika semua dah ok & kuah pun dah pekat,matikan api,sejukkan & boleh la dihidangkan
      ***Ketika merebus itik,masukkan Sebiji SUDU dlm rebusan..petua ni bg mencepatkan itik empuk....itu jika itik agak tua la...jika itik muda....x perlu,coz merebusnya x menggambil masa yg lama***

0 ulasan:

Post a Comment