Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Thursday 8 December 2011

BENGKANG GULA MERAH

                          **assalamualaikum**                                                      
>Projek yg tak dirancang....lain yg nak di buat lain pula yg jadi.....mulanya nak buat kek pisang....alih alih bengkang gula merah yg dibuat....semua ni gara2 bingka labu yg pestime  izzah buat 3 hari lepas 'menjadi'... tu yg my hubby demand lebih...kali ni dia mintak izzah buatkan bengkang gula merah,resepinya izzah ambil dari sebuah majalah masakan.....<
 >Pada mulanya rasa tak yakin,maklum resepi dalam majalah ni kadang2 byk yg tak betulnya.tp keinginan untuk mencuba tu kuat,izzah beranikan diri membuatnya....berbekalkan 'bismillahirahmanirahim' & surrah 'inna a'toina...izah teruskan hajat....hasilnya apa yg kita nampak dlm pic2 yg izzah n3kan....rasanya 'not bad' la....interesting,coz bahannya pun lain sedikit dari yg kita buat bengkang @ bingka biasa....<
 >Pertama kali buat kuih bengkang(bingka)yg tak guna santan.....mmg ada rasa kelainannya...ikutkan resepi asal yg izzah ambil,rasanya la...kuih ni terlalu manis....so izzah olah sendiri mengikut citarasa izzah....izzah letakkan resepi asal nya..terpulang pada citarasa masing2 la tuk membuatnya.....<
 BAHAN-BAHAN;-
  • 2 cawan tepung gandum
  • 3 biji telur
  • 1 tin susu cair
  • 1 buku kecil gula merah(melaka)>(diracik2-izzah guna 1/2 cawan je)
  • 1/2 cawan gula pasir>(izzah guna 2 camb gula perang)
  • 1/2 cawan susu pekat manis>(izzah guna 1/2 cawan air suam + 2 camb susu tepung)
  • 2 camb butter>(cairkan & sejukkan)
  • 1 camt esen vanilla
  • 1/2 camt garam
  • 1 camt pewarna coklat>(izzah x letak,coz xde stock)
  • 1-2 helai daun pandan>(simpulkan)
CARA-CARA;-
  1. Jerang susu cair,gula merah,gula pasir & daun pandan sehingga gula merah hancur(guna api perlahan,supaya susu x membuak)..sejukkan.>>sambil siapkan adunan,panaskan oven terlebih dahulu dalam 10 minit.
  2. Cairkan butter,sejukkan.
  3. Keluarkan daun pandan dari dalam periuk.masukkan susu dalam blender bersama dengan semua bahan lain.masukkan juga butter yg telah sejuk tadi,blend sehingga hancur.
  4. Sapukan sedikit butter @ minyak masak pada loyang,masukkan adunan.
  5. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 160'c.
  6. Sejukkan dahulu baru lah di potong.
**ikut cara izzah-izzah cairkan gula merah dengan bancuhan susu tepung.....izzah sediakan awal2,senang time nak buat,boleh je  teruskan membuatnya**
 >Ini la gula merah yg izah gunakan untuk membuat kuih bengkang ni.....<

2 ulasan:

Che Hamzah said...

Saya minat bingka merah ni.Mohon untuk dikongsi di blog ketayap2u

Izzah Azie{Kelantan} said...

Silakan Che Hamzah..

Post a Comment