<<ASSALAMUALAIKUM>>
>Salam ceria pada kawan2....ari ni izzah nak n3kan 1 masakan yg izzah buat,kira2 seminggu lepas..dgn 'mood' internet yg x menentu...menyukarkan kerja..byk yg tertangguh...MASAK LEMAK PUTIH LABU yg izzah hasilkan adalah resepi turun temurun keluarga..masakan org kampung...merupakan kegemaran kami sekeluarga....menu sampingan kira 'wajib' ada bersama lauk ni adalah ikan kering.......
>Pemilihan labu juga penting dalam masakan ini....jika labunya kurang empuk,maka rasanya pasti x mengujakan...izah suka masak putih je sayur camni....
>Di bawah ni izzah tuliskan resepinya...tp sukatan bahan2 izah agak2 je ya.....sbb izah x guna sukatan...main cekup2 je.....
Bahan-bahannya;-
- 1 biji labu punggi @ kuning>{izzah guna separuh je}
- 2 mangkuk kecil santan>{dari 1 biji kelapa}
- 4 ulas bawang merah*
- 1 ulas bawang putih*
- 1 sudu teh lada hitam biji*
- 1 ekor ikan selayang @ kembung>ambil isinya sahaja @
- 2 sudu makan ikan bilis>{ikan xde izzah guna ikan bilis je}*
- 1 sudu makan kelapa putih>{yg diambil sebelum kelapa diperah}*
- 1 cm halia*
- (Semua bahan bertanda * ditumbuk hingga lumat,kecuali ikan bilis..dimasukkan kemudian,tumbuk jgn hancur sangat)
- 5-6 biji cili api merah & hijau @ 2 biji lada hidup>{di belah 2}
- 2-3 helai daun kunyit>{di siat siat }
- Garam,gula & sedikit serbuk perasa
Cara-caranya;-
- Labu dibuang kulit,dipotong2 anggaran 5cm.
- Masukkan santan dalam periuk,masukkan bahan tumbuk....kacau sehingga kuah sedikit mendidih.
- Masukkan labu..perlahankan api,kacau selalu supaya tidak pecah minyak.
- Kira2 labu hampir empuk...masukkan lada,daun kunyit,garam,gula & serbuk perasa.
- Setelah labu empuk,matikan api & sedia untuk di hidang.
0 ulasan:
Post a Comment