Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Friday, 2 December 2011

MeE KupAnG GoRenG KeriNg

                                     ~~assalamualaikum~~
**Good saturday for my dear friends.....saje nak tayang,bekpes merangkap lunch tuk kluarga hari ni....mee kupang goreng kering...lau ikutkan hati malas nak n3kan apa2 kt blog sekarang...tenet asyik menggong je.....sabor je la........tp benda dah ada,nak tak nak izzah n3kan juga.masakan yg mudah tuk di sediakan ni tak memerlukan bahan  banyak...cukup sempoiii.... apa yg ada kt dlm esbox je..buat pedas2 sikit makan time dia masih panas2....fuhhh berasap...hehehe...jom layannnnnzz













**konon2...makan dgn chopstick...tp yg besar2 boleh la layan,...jika yg haluih2 tu ketaq juga la,maklum kita dibesarkan dgn makan guna tangan je,sudu garpu pun jarang2 dapat pegang..tapi dunia skrg modern,masuk mana2 restoran,banyak yg pakai benda alah ni,so nak x nak kena belajar...izzah pun guna la sama masa makan mee ni....setelah kenyang izzah nak tayang lak kt sini...

**Kita intai la perabah yg izzah guna tuk mee kupang ni.......bahan yg mudah didapati,dah ada kt dapur je....

Bahan-Bahan;-
  • 1 kg mee kuning>{basuh bersih2 toskan airnya}
  • 1 kg kupang>{rebus,ambil isinya}
  • 2 biji bawang besar*
  • 3 ulas bawang merah*
  • 1 biji tomato*
  • 1 camb kismis*>{basuh & toskan airnya}
  • 2 camb udang kering @ ikan bilis*
  • 5 biji cili api*
  • {blend hingga lumat semua bahan bertanda * }
  • 2 keping fishcake(kek ikan)>{slices nipis}
  • 10 biji fishball(bebola ikan)>{belah 3}
  • 1 mangkuk kecil isi & tulang ayam>{rebus dgn halia & bawang putih-airnya jadikan stock}
  • 1/2 batang lobak merah(carrot)>{rampai halus2 memanjang}
  • 1 kelopak bunga kobis >{potong halus2}
  • 1 kelopak brokoli>{potong halus2}
  • 2 senduk kecil lada mesin>{cili boh}
  • 2 camb sos tomato
  • 3 camb sos cili
  • 2 camb sos tiram
  • 3 camb kicap>{sebarang perasa}
  • 1 biji limau kasturi
  • Garam,serbuk perasa & minyak untuk menumis
Untuk hiasan;-**Bawang goreng,kacang tanah,lada potong(tp izzah x letak pun,stock dah habis)**

Cara-Cara;-
  1. Panaskan kuali,tumiskan bahan kisar sehingga naik bau.
  2. Masukkan lada mesin,kacau lagi sehingga pecah minyak.
  3. Masukkan semua sos,stock ayam,isi ayam,fish cake,fish ball & kupang.kacau hingga sebati.
  4. Masukkan sayuran,kacau sekejap,masukkan mee.masukkan juga garam,serbuk perasa & perahkan limau kasturi.jika mee nampak terlalu kering,masukkan sedikit air panas,kacau hingga mee sedikit basah.
  5. Buat lubang di tengah mee,pecahkan sebiji @ 2 biji telur didalamnya,(pastikan masa ni api perlahan) supaya mee tak hangus,setelah telur sedikit beku,kacau mee hingga rata & kering.
  6. Rasa mee,jika cukup semuanya,matikan api,angkat & hidangkan,dgn menabur bawang goreng,kacang tanah & lada potong di atasnya.
**Izah jenis yg suka pedas,so utk melengkapkan lagi hidangan,izah makan bersama sambal tumis ikan bilis**

0 ulasan:

Post a Comment