**Assalamualaikum**
>>Dah lama betul tak makan laksam.....dulu selalu buat,tp lately ni dah malas sikit..bkn apa,badan sering tak sihat je,tak boleh renyah sangat...asal buat berkinja sikit,mula la....tu yg lau teringin nak makan apa2,tahankan aje...tp ari ni,badan rasa sihat,kebetulan teringin sangat nak makan laksam,so izzah buat...dibantu my hubby...izzah bancuh adunannya...yg lain totaly dia yg sudahkan...terima kasih 'my lovely'....syukur sesangatttt>>Hidangannya tak berapa nak lengkap,maklum...kat rumah,ulam ulaman ni kurang di gemari,so izah guna ulam ulam yg dimakan je la....kacang panjang & timun...jadi la dari xde langsung....
Bahan-Bahan-{untuk laksam}
- 1 pek kecil tepung beras-(izzah guna cap gajah)
- 5 camb tepung ubi@gandum-(izzah guna tpg ubi)
- 4 camb tepung jagung
- 1 camt garam
- Air-(secukup,ikut sukatan tepung)
Cara-Cara-
- Campurkan semua bahan(kecuali air),dalam 1 mangkuk besar.
- Curahkan air sedikit sedikit,sambil digaul.(kena guna tangan,gaul sehingga tepung tidak berketul)
- Tambahkan air sehingga adunan cair.(jgn terlalu cair dahulu,kira2 seperti adunan kuih ros)
- Perap kira2 1 jam.
- Sediakan pengukus,jerang air kukusan sehingga mendidih.
- Sapukan loyang @ tutup piuk dengan minyak masak.
- Cuba kukus dahulu dlm 11/2 senduk adunan dlm 2-3 minit.
- Buka tutup pengukus,tengok,jika adunan mengelembung,tandanya dah masak.
- keluarkan dari pengukus,sejukkan sedikit dgn mengetoskan airnya.
- Cuba gulungkan,jika adunan cukup pekatnya dia akan senang di gulung & tak akan melekat pada loyang,juga x akan pecah.jika pecah & tebal,itu tandanya adunan masih pekat.Tambahkan lagi air.
- Kukus lagi sehingga laksam menjadi.(nak terangkan susah,kena agak2 sendiri bancuhan tepung)
- Sapu munyak setiap kali lepas menggulung laksam.buat sampai habis.
Bahan-bahan -{untuk kuah}
- 4 ekor ikan selayang-(sadin-tp izzah guna ikan selar)
- 5 ulas bawang merah kecil @ 2 biji bawang besar-(yg kecil saje)
- 2 ulas bawang putih -(ulas kecil je)
- 1/2 camt lada hitam-(basuh bersih)
- 2 cm halia
- 2 mangkuk sedang santan dari 1 biji kelapa
- 2-3 keping asam gelugur
- Garam,gula & serbuk perasa secukupnya
Cara-Cara-
- Satukan semua bahan dalam periuk.(kecuali garam,gula & serbuk perasa).
- Kacau sehingga kuah sedikit mendidih,baru la di masukkan garam,gula & serbuk perasa,ikut citarasa.
- Perlahankan api...sentiasa kacau,jgn sampai kuah membuak.
- Jika terlalu pekat,tambah sedikit air panas,kacau lagi sehingga sebati.
- Setelah cukup rasanya matikan api & biarkan sejuk sedikit baru la boleh di hidangkan dengan laksam,ulam ulaman & sambal.
Bahan Ulam Ulaman-
- Kacang panjang,taugeh,timun,kobis,daun kesum,bunga kantan & pucuk serai kayu(yg ni biasanya ada di kelantan)
- Buat rampai semua ulaman & hidangkan dengan laksam.
Bahan-Bahan-{untuk sambal}
- Cili api hijau /merah-(pedas ikut suka)
- Seketul belacan-(jika suka bakar,boleh la dibakar)
- 1/2 biji limau kasturi @ 1 camb cuka makan
- Sedikit garam & gula.
Cara-Cara-
- Blend semua bahan dgn sedikit air sehingga hancur.(jika rajin,di tumbuk lagi sedap)
- Rasa masam,masin & manisnya,setelah semua cukup,hidangkan dengan laksam. **Untuk menghasilkan laksam yg cantik,seeloknya gunakan tudung periuk sedang**
>>Kebetulan,kuah banyak lagi,so izzah rebuskan laksa kering,jadi tidak la membazir......
{MAAF BEBANYAK...PIC KURANG MEMUASKAN..AL-MAKLUM GUNA PHONE JE..CAP KATAK LAK TUUUUUUUUU..HUHUHU}
0 ulasan:
Post a Comment