Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Tuesday 15 November 2011

SIAKAP STEAM GAYA MY HUBBY

                                                     *** ASSALAMUALAIKUM***     
>>Dah lama betul x N3kan resepi kt blog kesayangan ku ini...maklum,xde masakan yg special nk di share kan..just masakan2 biasa je..tp ari ni nak n3kan masakan air tangan 'my lovely heart hubby'.....laupun masakan biasa je tp bg aku & my son is very value...MUAHHHHH.
  SIAKAP STEAM...resepinya pun yg mudah2 aje...pendek kata,senang di buat la....kebetulan ada kawan bg ikan ni,anak lak request nakkan masak steam ni,so nak x nak terpaksa la my hubby tunaikan,aku just guide dr belakang je.....
>>Saje buh banyak2 sayur,suka....nak2 carrot & cendawan butang,sedap sangattt.
>>Ni la bahan-bahan yg hubbyku buh dlm masak steam......

BAHAN-BAHAN:-
  • 1 Ekor ikan siakap(yg sederhana je,tp hubby wat separuh je,coz ikan besau)
  • 1 Biji bawang besar>mayang nipis2
  • 3 ulas bawang putih.diketuk@hiris nipis
  • 3 cm halia muda>hiris nipis2 & di mayang memanjang
  • 2 biji lada merah>potong 3 di hiris nipis2
  • 1/2 biji lobak merah sedang>potong 3cm,hiris halus2 memanjang
  • 5 biji cendawan butang>hiris nipis2
  • 1/2 mangkuk kecil bunga  kobis yg dipotong kecil2
  • 1 batang daun ketumbar
  • 1 batang daun bawang
  • 1 batang daun sup
  • 1 biji limau kasturi yang agak besar
  • 1/2 camt serbuk lada sulah
  • 2 camt minyak sayuran
  • 1 mangkuk kecil air>untuk kuahnya
  • Garam & serbuk perasa secukupnya
  • 1 camt tepung jagung >di bancuh dgn sedikit air tuk pekatkan kuah
CARA-CARA:-

  1. Basuh bersih ikan,rendam dalam air asam jawa + garam buku sekejap(bg buang hanyir).
  2. Lumur sedikit garam halus pada ikan,biarkan sekejap.
  3. Sementara itu,panaskan pengukus,hingga air kukusan mendidih.
  4. Masukkan ikan dlm loyang @ pinggan yg tahan panas,tabur semua bahan,perahkan limau kasturi sekeliling ikan.renjiskan minyak di atas ikan.
  5. Curahkan air,sedikit lagi garam,serbuk perasa & serbuk lada sulah.
  6. Kukus dulu ikan tu sekejap.
  7. Buka tutup pengukus,tengok,jika kuahnya terlalu cair masukan sedikit bancuhan air tepung jagung,tutup balik pengukus & teruskan mengukus dlm 15-20 minit.
  8. Buka lg tutup pengukus,koyakkan sedikit isi ikan,jika ikan dah masak,tutup api & sejukkan.
>>Nota....jika sukakan sedikit pedas,boleh lebihkan serbuk lada sulah ke dalam nya.

>>Inilah hasilnya SIAKAP STEAM hasil tangan hubbyku,dia juga la yg menghiasnya tuk di uploadkan kt dalam wall ni...THANKS A LOT MY DEAR,COZ VERRY CARING,SPORTING & LOVING..LOVE YOU SO MUCH...syukur sangatttt.

0 ulasan:

Post a Comment