Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Monday 21 November 2011

SiaKap TiGa RaSa

                                           >>ASSALAMUALAIKUM....<<
Selamat berhujung minggu kawan2...dalam mood ujan2 ni xde apa yg boleh di buat,so nk n3kan resepi yg dibuat tuk lunch,merangkap dinner sekali tuk hari ni...siakap 3 rasa,lebihan dari yg buat steam ari tu..ikannya besau sgt,so kena bagi 2,lgpun yg makan kt umah ni pun cuma tiga mulut je....
Taraaaaaaa..ni la ropenya siakap tiga rasa,hasil tangan my lovely hubby....time2 badan tak sihat ni nak la bermanja manja....hehehe
Jom kita tgk resepi{ini style izzah la}....yg sebetulnya bahan dia main cekup2,campak je...jd sukatannya pun main agak2 je,ikut citarasa sendiri.....
   Bahan-bahan;-
  • 1 ekor ikan siakap>(yg sedang)>>siang bersih2,rendam sekejap dengan air asam jawa.
  • 1 camt garam halus
  • 2 camb tepung jagung
**Lumurkan semua pada ikan,perapkan sekejap,goreng hingga masak.Ketepikan dulu.**
  • 2 biji bawang besar>di dadu>(jika bwgnya terlalu besar,memadai 1 biji saje)
  • 3 ulas bawang putih>di mayang nipis2
  • 3 camb halia muda>dimayang nipis2
  • 1 bungkus maxvagi(sayur campuran)
  • 1/2 mangkuk kecil bunga kobis yg dah di siang kecil2
  • 2 biji tomato>blend hingga hancur.
  • 1/2 botol kecil sos cili
  • 1/2 botol kecil sos tomato
  • 3-4 camb sos tiram
  • 1/2 biji lemon>perah ambil airnya.
  • 2 biji lada merah>belah 4 & di potong dlm 2 cm
  • 2 biji lada hijau>potong ikut cara lada merah(lau ada lada capsicum lg sedap)
  • Minyak masak,garam,gula & serbuk perasa secukupnya.
Cara-cara;-
  1. Panaskan kuali,tumiskan bawang putih hingga naik bau,masukkan bawang merah & halia,kacau hingga rata.
  2. Masukkan tomato yg dah diblend bersama sos tiram,sos cili & sos tomato,kacau hingga rata.
  3. Masukkan semua sayur,garam,gula,serbuk perasa & air lemon.
  4. kacau & biarkan sehingga sayur empuk.biarkan hingga kuah pekat.
  5. Jika kuahnya agak banyak air,masukkan air bancuhan tepung jagung(bancuh dlm 1/2 camt + air).
  6. Setelah kuah pekat,angkat & tuangkan ke dalam ikan yg telah di goreng & di masukkan ke dalam pinggan bujur besar.
  7. Sedia tuk di jamu selera....

ini la rope kuah yg sedang di masak..terus dari dalam kuali......


yg ni pula,sos ikan yg saje dibuat lebih,nt senang..goreng je apa2 ikan,sure readymix punyaaaa...

0 ulasan:

Post a Comment