Buat untuk makan petang tadi...lately ni badan asyik tak sehat je..selera makan pun tak menentu..so kena cari jalan la untuk menaikkan balik selera..maka terhasil lah BAKSO AYAM ni....
Biasanya kita dengar bakso diperbuat
dari bebola daging sapi @ lembu..tp izzah tak makan daging..so kena la olah
sendiri menggunakan ayam..
Tapi feel dia tetap juga mengujakan..perghhh
masuk bakul pulakkkk..hahahaha..tp yg syoknya ttg bakso ku ini ialah tang
kuahnya..biasanya bakso yg ku makan kuahnya xde la pekat..cair je..tp aku suka
suki je buat ikut tekak kami sekeluarga lebih2 lg putera ku..dia cukup suka
cara camni..baru rasa rempahnya(katanya)hehe…hmmmm perasan lagi aku…ada aku
kesahhhhhhhhh
So ni la resepi citarasa kami sekeluarga..
Bahan2nya:-
1 bungkus bihun>>(rebus hingga lembut dan
toskan)
(A)-(untuk bebola ayam)
1 mangkuk kecil isi ayam>>(blend dgn
blender kering hingga hancur)
1 biji bawang besar>>(diblend)
2 biji bawang putih>>(diblend)
1 sudu makan tepung ubi
1/2 sudu makan tepung gandum
1 sudu makan tepung jagung
1/2 sudu kecil seasoning
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu kecil garam
Cara membuatnya:-
-Gaul semua bahan2 hingga menjadi doh.
-Doh kelihatan lembik dan melekat di
tangan..tak mengapa..jika doh keras nt bila bebola masak juga akan keras. (Cuma
jika terlalu lembik tambahkan sedikit je
tepung jagung).
-Jerang air dalam periuk setengah
penuh..biarkan mendidih..
-Bulat2kan doh menjadi bebola kecil..masukkan
ke dalam air mendidih..biarkan sehingga ia timbul di permukaan boleh la di
angkat..itu menandakan ia telah masak.
-Masukkan ke dalam air sejuk sekejap barulah di
toskan airnya..buat sehingga habis doh..
(B)-(untuk kuah):-
Tulang2 ayam di potong kecil2..di rebus dengan
sedikit halia & bawang putih hingga empuk..ketepikan (airnya jangan dibuang
untuk dijadikan stock)
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
5 cm halia*
>>(semua bahan * dimayang nipis)
2 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
10 biji cengkih
>>(4 sekawan)
1 bunjut rempah sup
2 sudu makan rempah kurma
1 kiub pati ayam
Minyak untuk menumis,garam,gula dan sedikit
serbuk perasa
Cara membuat nya:-
- Panaskan minyak dalam periuk..tumis bahan
mayang dan 4 sekawan hingga wangi dan sedikit garing.masukkan rempah kurma..kacau sehingga sebati.
-Masukkan air stock,air biasa,rempah bunjut dan
ayam..biarkan mendidih.
-Masukkan kiub ayam,garam,gula dan serbuk
perasa..kacau sehingga sebati.
-Akhir sekali..masukkan bebola ayam..biarkan
sekejap..setelah cukup rasanya boleh lah di angkat..
(C)-(untuk sambal kicap):-
Cili api
Lada basah
Bawang besar
Bawang putih
Kicap manis ABC
>>(kuantitinya ikut selera masing masing)
Cara membuatnya:-
-Goreng semua bahan(kecuali kicap)hingga layu dgn sedikit minyak.
-Tumbuk @ blend kering semua bahan kecuali
kicap.
-Dah lumat barulah di bancuhkan dengan
kicap..sedia untuk dinikmati.
(D)-(bahan sampingan lain):-
Taugeh >>(celur sedikit)
Kobis>>(di hiris rampai)
Daun sup/bawang-jika suka>>(izzah tak
letak pun)
Cara2 menghidangnya:-
- Masukkan sedikit bihun ke dalam
mangkuk..curahkan kuah berserta bebola ayam..masukkan sambal dan
sayur2..Siapppppppp..boleh di ngappppp..
~SELAMAT MENCUBA~
0 ulasan:
Post a Comment