Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Monday 29 October 2012

BAKSO AYAM


Buat untuk makan petang tadi...lately ni badan asyik tak sehat je..selera makan pun tak menentu..so kena cari jalan la untuk menaikkan balik selera..maka terhasil lah BAKSO AYAM ni....
Biasanya kita dengar bakso diperbuat dari bebola daging sapi @ lembu..tp izzah tak makan daging..so kena la olah sendiri menggunakan ayam..
Tapi feel dia tetap juga mengujakan..perghhh masuk bakul pulakkkk..hahahaha..tp yg syoknya ttg bakso ku ini ialah tang kuahnya..biasanya bakso yg ku makan kuahnya xde la pekat..cair je..tp aku suka suki je buat ikut tekak kami sekeluarga lebih2 lg putera ku..dia cukup suka cara camni..baru rasa rempahnya(katanya)hehe…hmmmm perasan lagi aku…ada aku kesahhhhhhhhh
So ni la resepi citarasa kami sekeluarga..
Bahan2nya:-
1 bungkus bihun>>(rebus hingga lembut dan toskan)
(A)-(untuk bebola ayam)
1 mangkuk kecil isi ayam>>(blend dgn blender kering hingga hancur)
1 biji bawang besar>>(diblend)
2 biji bawang putih>>(diblend)
1 sudu makan tepung ubi
1/2 sudu makan tepung gandum
1 sudu makan tepung jagung
1/2 sudu kecil seasoning
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu kecil garam
Cara membuatnya:-
-Gaul semua bahan2 hingga menjadi doh.
-Doh kelihatan lembik dan melekat di tangan..tak mengapa..jika doh keras nt bila bebola masak juga akan keras. (Cuma jika terlalu lembik tambahkan sedikit  je tepung jagung).
-Jerang air dalam periuk setengah penuh..biarkan mendidih..
-Bulat2kan doh menjadi bebola kecil..masukkan ke dalam air mendidih..biarkan sehingga ia timbul di permukaan boleh la di angkat..itu menandakan ia telah masak.
-Masukkan ke dalam air sejuk sekejap barulah di toskan airnya..buat sehingga habis doh..
(B)-(untuk kuah):-
Tulang2 ayam di potong kecil2..di rebus dengan sedikit halia & bawang putih hingga empuk..ketepikan (airnya jangan dibuang untuk dijadikan stock)
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
5 cm halia*
>>(semua bahan * dimayang nipis)
2 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
10 biji cengkih
>>(4 sekawan)
1 bunjut rempah sup
2 sudu makan rempah kurma
1 kiub pati ayam
Minyak untuk menumis,garam,gula dan sedikit serbuk perasa
Cara  membuat nya:-
- Panaskan minyak dalam periuk..tumis bahan mayang dan 4 sekawan hingga wangi dan sedikit garing.masukkan rempah kurma..kacau sehingga sebati.
-Masukkan air stock,air biasa,rempah bunjut dan ayam..biarkan mendidih.
-Masukkan kiub ayam,garam,gula dan serbuk perasa..kacau sehingga sebati.
-Akhir sekali..masukkan bebola ayam..biarkan sekejap..setelah cukup rasanya boleh lah di angkat..
(C)-(untuk sambal kicap):-
Cili api
Lada basah
Bawang besar
Bawang putih
Kicap manis ABC
>>(kuantitinya ikut selera masing masing)
Cara membuatnya:-
-Goreng semua bahan(kecuali kicap)hingga layu dgn sedikit minyak.
-Tumbuk @ blend kering semua bahan kecuali kicap.
-Dah lumat barulah di bancuhkan dengan kicap..sedia untuk dinikmati.
(D)-(bahan sampingan lain):-
Taugeh >>(celur sedikit)
Kobis>>(di hiris rampai)
Daun sup/bawang-jika suka>>(izzah tak letak pun)
Cara2 menghidangnya:-
- Masukkan sedikit bihun ke dalam mangkuk..curahkan kuah berserta bebola ayam..masukkan sambal dan sayur2..Siapppppppp..boleh di ngappppp..
~SELAMAT MENCUBA~




0 ulasan:

Post a Comment