Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Sunday 21 October 2012

DAGING BURGER BOBOY


Salam hujung minggu untuk semua kawan kawan…
Hari ini izzah nak n3kan satu lagi hasil airtangan izzah yg amat di sukai oleh anak bujang izzah iaitu DAGING BURGER AYAM..
Kalau 2 ekor ayam yg izzah buat dia boleh habiskan dalam 2 hari saje…rasa amat berbesar hati bila hasil usaha kita dihargai oleh keluarga…resepinya izzah ambil dari GOOGLE ..Cuma di olah mengikut citarasa si bujang…
Sekarang izzah COPY PASTE kan kt sini..semoga empunya resepi ini menghalalkan resepinya untuk kita kongsikan bersama..Top of Form
Inilah rupanya daging burger ayam yg izzah bentukkan....
dan inilah resepinya yg izah copy paste kan kt sini... 
Bahan-bahan ( 15-20 keping )
• 2 cawan daging cincang >>{izzah guna isi ayam}
• 1 cawan breadcrumbs(serbuk roti)
• 1 labu bawang besar-saiz kecil *
• 2 ulas bawang putih*
>>{blend dengan blender kering hingga hancur bahan *}
• 1 biji telur >>{jika tak nak guna pun xpe}
• 1 sudu besar seasoning>>{yg ni izzah add sendiri}
• ½ sudu teh serbuk lada hitam
• ½ sudu teh serbuk lada sulah
• garam dan gula secukupnya
Cara-cara
1. Gaul semua bahan-bahan di atas kecuali telur.
2. Pukul telur sekejap. Masukkan sikit demi sedikit. Agak-agak boleh bentuk, berhenti dari masukkan telur.
3. Ambik sedikit dan buat bentuk bulat. Kemudian leperkan/ nipis. Buat sampai habis
4. Lepas tu bolehlah digoreng.
5. Lagi nipis lagi sedap.. untuk dapatkan bentuk yang nipis boleh disimpan dulu dalam freezer. Kemudian potonglah nipis-nipis.(izzah x potong nipis pun just goreng satu2 gitu je…sedappppp rasa daging ayamnya)
                                              Live dari atas dapur...masa ni xde la buat bulat2 cantik..just leper leperkan cam tu je...hehe
NOTA:-
               **Semasa menggaul doh,pastikan bread crumbs tidak dituang sekali   gus..curahkan sedikit sedikit sehingga doh boleh dibBottom of Formentuk..jika masih lembik lagi boleh ditambah lagi bread crumbs sehingga mencukupi untuk membentuk doh itu.



0 ulasan:

Post a Comment