Salam hujung minggu untuk semua
kawan kawan…
Hari ini izzah nak n3kan satu lagi
hasil airtangan izzah yg amat di sukai oleh anak bujang izzah iaitu DAGING
BURGER AYAM..
Kalau 2 ekor ayam yg izzah buat dia
boleh habiskan dalam 2 hari saje…rasa amat berbesar hati bila hasil usaha kita
dihargai oleh keluarga…resepinya izzah ambil dari GOOGLE ..Cuma di olah
mengikut citarasa si bujang…
Sekarang izzah COPY PASTE kan kt
sini..semoga empunya resepi ini menghalalkan resepinya untuk kita kongsikan bersama..
Inilah rupanya daging burger ayam yg izzah bentukkan....
dan inilah resepinya yg izah copy paste kan kt sini...
Bahan-bahan ( 15-20 keping )
• 2 cawan daging cincang >>{izzah
guna isi ayam}
• 1 cawan breadcrumbs(serbuk roti)
• 1 labu bawang besar-saiz kecil *
• 2 ulas bawang putih*
• 1 cawan breadcrumbs(serbuk roti)
• 1 labu bawang besar-saiz kecil *
• 2 ulas bawang putih*
>>{blend dengan blender
kering hingga hancur bahan *}
• 1 biji telur >>{jika tak nak guna pun xpe}
• 1 sudu besar seasoning>>{yg ni izzah add sendiri}
• ½ sudu teh serbuk lada hitam
• ½ sudu teh serbuk lada sulah • garam dan gula secukupnya
Cara-cara
1. Gaul semua bahan-bahan di atas kecuali telur.
2. Pukul telur sekejap. Masukkan sikit demi sedikit. Agak-agak boleh bentuk, berhenti dari masukkan telur.
3. Ambik sedikit dan buat bentuk bulat. Kemudian leperkan/ nipis. Buat sampai habis
4. Lepas tu bolehlah digoreng.
5. Lagi nipis lagi sedap.. untuk dapatkan bentuk yang nipis boleh disimpan dulu dalam freezer. Kemudian potonglah nipis-nipis.(izzah x potong nipis pun just goreng satu2 gitu je…sedappppp rasa daging ayamnya)
• 1 biji telur >>{jika tak nak guna pun xpe}
• 1 sudu besar seasoning>>{yg ni izzah add sendiri}
• ½ sudu teh serbuk lada hitam
• ½ sudu teh serbuk lada sulah • garam dan gula secukupnya
Cara-cara
1. Gaul semua bahan-bahan di atas kecuali telur.
2. Pukul telur sekejap. Masukkan sikit demi sedikit. Agak-agak boleh bentuk, berhenti dari masukkan telur.
3. Ambik sedikit dan buat bentuk bulat. Kemudian leperkan/ nipis. Buat sampai habis
4. Lepas tu bolehlah digoreng.
5. Lagi nipis lagi sedap.. untuk dapatkan bentuk yang nipis boleh disimpan dulu dalam freezer. Kemudian potonglah nipis-nipis.(izzah x potong nipis pun just goreng satu2 gitu je…sedappppp rasa daging ayamnya)
Live dari atas dapur...masa ni xde la buat bulat2 cantik..just leper leperkan cam tu je...hehe
NOTA:-
**Semasa menggaul doh,pastikan bread crumbs
tidak dituang sekali gus..curahkan sedikit sedikit sehingga doh boleh dib entuk..jika masih lembik
lagi boleh ditambah lagi bread crumbs sehingga mencukupi untuk membentuk doh
itu.
0 ulasan:
Post a Comment