izzah buat cukup simple..guna je apa yg ada kt esbox..janji dpt mengenyangkan perut cukup la...
sebetulnya aktiviti masak memasak ni kena ada mood juga..kalu dah ilang mood "R" apa pun tak menjadi..so masak pun ala kadar je la..tp sesekali layan menu sempoi ni berbaloiiiiii..licinnnnnn sepinggan nasi..ekstra kan pula dgn sambal tumis udang..hehe....mablesss..layannnnnnnnnn
tak nak la byk bebel...ni izzah buh resepinya..
Bahan-Bahan:-
Nasi
putih
Bahan
mayang:-
2
biji bawang besar
3
ulas bawang putih
3
cm halia>>(kalau dapat yg muda lg sedap)
Bahan
ketuk:-
2
batang serai
5
biji cili api
Bahan
sos:-
Sos
cili
Sos
tomato
Sos
tiram
Bahan
sayuran:-
Jagung
muda>>(izah guna yg dlm tin)
Cendawan
butang>>(juga dalam tin)
Kacang
buncis>>(potong 3 bahagian @ ikut suka)
>>(kuantitinya
ikut selera sendiri-suka byk bubuh le byk)
Bahan
lauk:-
Udang
Ayam>>(izah
guna hati pedal je-yg direbus empuk dan dihiris2)
Bahan
sampingan:-
Stok
ayam,garam dan sedikit s.perasa
Sedikit
tepung jagung(anggaran 1 sudu kecil) + sedikit air>>(kacau rata)
Sedikit
minyak untuk menumis
Cara
membuatnya:-
*Tumiskan
bahan mayang hingga naik baunya
*Masukkan
lauk2 dgn sedikit air..kacau sekejap.
*Masukkan
semua sayur..tambah lagi air..biarkan sehingga kuah mendidih.
*Masukkan
kesemua sos,garam,stok ayam dan serbuk perasa.
*Akhir
sekali,bila semua rasa dah mencukupi masukkan air tepung jagung..kacau sehingga
rata.
*Matikan api..biarkan kuah pekat sedikit baru la di angkat dan dihidangkan.
*Matikan api..biarkan kuah pekat sedikit baru la di angkat dan dihidangkan.
0 ulasan:
Post a Comment