Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Sunday, 28 October 2012

NASI PAPRIK

Keboringan melanda..nak berkomentar xde mood..so izzah nak N3kan le juadah keluarga di hari minggu ni di sini untuk dikongsikan dengan kawan2 di blog kecilku ini...iaitu NASI PAPRIK......
izzah buat cukup simple..guna je apa yg ada kt esbox..janji dpt mengenyangkan perut cukup la...
sebetulnya aktiviti masak memasak ni kena ada mood juga..kalu dah ilang mood "R" apa pun tak menjadi..so masak pun ala kadar je la..tp sesekali layan menu sempoi ni berbaloiiiiii..licinnnnnn sepinggan nasi..ekstra kan pula dgn sambal tumis udang..hehe....mablesss..layannnnnnnnnn
tak nak la byk bebel...ni izzah buh resepinya..

Bahan-Bahan:-
Nasi putih
Bahan mayang:-
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia>>(kalau dapat yg muda lg sedap)
Bahan ketuk:-
2 batang serai
5 biji cili api
Bahan sos:-
Sos cili
Sos tomato
Sos tiram
Bahan sayuran:-
Jagung muda>>(izah guna yg dlm tin)
Cendawan butang>>(juga dalam tin)
Kacang buncis>>(potong 3 bahagian @ ikut suka)
>>(kuantitinya ikut selera sendiri-suka byk bubuh le byk)
Bahan lauk:-
Udang
Ayam>>(izah guna hati pedal je-yg direbus empuk dan dihiris2)
Bahan sampingan:-
Stok ayam,garam dan sedikit s.perasa
Sedikit tepung jagung(anggaran 1 sudu kecil) + sedikit air>>(kacau rata)
Sedikit minyak untuk menumis
Cara membuatnya:-
*Tumiskan bahan mayang hingga naik baunya
*Masukkan lauk2 dgn sedikit air..kacau sekejap.
*Masukkan semua sayur..tambah lagi air..biarkan sehingga kuah mendidih.
*Masukkan kesemua sos,garam,stok ayam dan serbuk perasa.
*Akhir sekali,bila semua rasa dah mencukupi masukkan air tepung jagung..kacau sehingga rata.
*Matikan api..biarkan kuah pekat sedikit baru la di angkat dan dihidangkan.
                 ~~{Makan dengan nasi panas panas sedapppppp..mau berpeluh..hehe}~~

0 ulasan:

Post a Comment