Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Sunday, 7 October 2012

LAKSA ASAM TERATAK KU

Nak N3kan satu resepi yg dah lama terperap kt FB saje...
Resepi  LAKSA ASAM @ UTARA ini izzah belajar dengan seorang kawan baik..yg memang berasal dari penang..penangan laksanya cukup mabless..pendek kata setiap kali raya (kalau dia tak balik kampung) kami dapat jamah juadahnya ni dengan puas...
Sekarang izzah sharekan kt sini pula dengan kawan kawan..siapa sudi silakan lah mencuba..mmg tak rugiiiiiii...
Bahan2nya:-

(untuk kuah)
1/2 kg ikan selayang
-(rebus,asingkan isi & tulangnya..blend berasingan..air rebusan jgn dibuang)
2 biji bawang besar-izah guna 1 senduk kecil bwg yg telah di blend
1 ulas bawang putih-izah guna 1 sudu teh bwg yg telah di blend
2 cm halia-izah guna 1 sudu teh halia yg telah di blend
(jika guna halia & bwg yg belum diblend..blend dulu hingga hancur)
1 senduk kecil lada kering mesin
10 biji cili api(kurang lebih-jika x suka pedas krgkan lg)*
seketul belacan(sebesar ibu jari)-suka lebih tambah je*
(bahan* diblend hingga hancur)
2 batang serai(di potong2)#
3 cm lengkuas(di hiris2 nipis)#
(bahan # jika x suka tak yah buh)
3 keping asam gelugur
3 biji bunga kantan-(belah 2)
1 ikat daun kesum
Garam & serbuk perasa
Cara2nya:-
-Blend tulang ikan dgn air rebusan,tapiskan dgn penapis halus ke dalam periuk.
-Blend pula isi ikan..juga dgn air rebusan,masukkan dalam periuk.
-Masukkan semua bahan kisar & air rebusan ikan tadi..kacau sehingga kuah mendidih.
-Masukkan daun kesum,bunga kantan,asam gelugur,garam & serbuk perasa..kacau sekejap & biarkan hingga kuah sedikit pekat.

-Setelah kuah betul2 masak.matikan api,sejukkan.
Bahan laksa & ulaman sampingan:-
1 bungkus laksa
( direndam semalaman,toskan airnya..jerang air yg banyak dalam periuk..biarkan air mendidih,masukkan laksa,balik balikkan sekejap saje,matikan api & toskan laksa)
4 biji telur-(direbus hingga masak)

Timun,kobis,salad,lada hidup hijau & merah & bawang mayang(izah x taruk,keluarga tak suka)
inilah resepi izah..mudah & ringkas....yg penting keluarga suka air tangan 
kita....Alhamdulillah....
~~HIDANGKAN LA LAKSA DGN KUAH & ULAM ULAMAN.....NYUM3~~
>>>KITA BOLEH PELBAGAIKAN ULAM ULAMANNYA IKUT SELERA SENDIRI<<<






0 ulasan:

Post a Comment