Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Sunday 18 December 2011

KARI IKAN KACI

"assalamualaikum"

>KARI IKAN KACI......yg izzah buat semalam..dah lama tak mengari..sesekali layan makanan berlemak ni kira boleh la..izah ni lau ikutkan lebih suka kari mamak..iaitu kari yg x menggunakan santan....tp anak bujang request nakkan kari kuah santan...so izah buatkan la....Agaknya ada x kawan2 kita yg x kenal dgn ikan kaci...sama macam izzah..dulu masa dok klantan x pernah jumpa ikan pelik2 ni.....dah dtg dok johor ni baru jumpa...lau gi kt kipmart tu..mcm2 ikan yg pelik2 bg izzah dpt izzah tgk kt situ..yg ada tu sampai kita nak makan pun rasa x berselera..ni izzah tunjukkan ikannya.....
>Hah...kawan2..kenal x..? inilah rupa ikan kaci..izzah beli yg dah dipotong2 camni....senang..nak masak,tinggal ceraikan ia rendam air asam jawa + garam buku,basuh bersih & toskan airnya.....boleh la di masak.....ni izzah letakkan resepi yg izzah guna tuk masak kari ikan kaci ni......


Bahan-Bahannya;-
  • 1 ekor ikan kaci>(rendamkan dalam air asam jawa + sedikit garam buku)
  • 2 mangkuk santan >(dari 1 biji kelapa)
  • ( A )-bahan tumis;-
  • 5 biji bawang merah kecil>(mayang nipis)
  • 2 batang kecil kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
  • 10 biji cengkih
  • 1 sudu teh lada hitam biji
  • 1 sudu teh halba campur
  • 2 cm halia>(dimayang nipis2 ,potong halus2 memanjang)
  • 4 tangkai daun kari>(izzah suka daun kari yg banyak..wangii)
  • ( B )-bahan blender;-
  • 1 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 1 sudu makan kismis
  • (blend hingga hancur)
  • 2 sudu makan lada mesin
  • 3 sudu makan rempah kari ikan>(izzah campur kedua rempah kari dalam masakan ini)
  • 1 sudu makan rempah kari ayam>(kedua rempah disatukan + sedikit air-jadikan pes pekat)
  • 1 sudu makan kerisik
  • 2 biji kentang>(belah 4)
  • 2 biji tomato>(belah 4)
  • 2 biji lada hidup>(dibelah 2 tp x putus-izzah x buh pun)
  • 1/2 sudu makan gula merah
  • 1 keping asam gelugur @ keping
  • Garam & sedikit serbuk perasa
  • Minyak untuk menumis
Cara-Caranya;-
  1. Panaskan minyak..tumiskan bahan (A) sehingga berbau wangi(izzah tumiskan bawang dulu sekejap,kemudian rempah ratusnya,daun kari & baru la masukkan halia..kacau hingga bawang sedikit garing.
  2. Masukkan bahan (B),kacau lagi hingga rata.
  3. Masukkan lada mesin diikuti dengan bancuhan rempah kari.jika rempah terlalu kering,masukkan sedikit air.kacau hingga rempah pecah minyak.
  4. Masukkan ikan..kacau hingga ikan bergaul dgn rempah.Masukkan sedikit air,supaya tak terlalu kering.Biarkan sekejap.
  5. Masukkan santan & kentang..kacau sehingga rata.kecilkan sedikit api..biarkan kentang & ikan separuh masak.
  6. Masukkan kerisik,garam,gula merah,asam keping & serbuk perasa....Biarkan kuah mendidih,sambil sesekali dikacau..supaya kuah x berkerak di bawahnya.Pastikan kentang sempurna empuk & ikan elok masaknya...rasa kuah..jika sudah cukup semuanya matikan api.
  7. Masukkan lada hidup(jika guna) & tomato..biarkan kuah sejuk dgn sendirinya.
  8. Sedia untuk di hidangkan bersama menu yg lain.
     >Izzah hidangkannya bersama solok lada,sawi jepun goreng & ikan kapak kering goreng(tp ikan kering x sempat enterframe,coz goreng dah last minit)<

    0 ulasan:

    Post a Comment