Bahan-bahannya;-
1 buku kecil gula Melaka
½ cawan gula pasir
800 ml air
(jerang atas api & jadikan air gula,tapis & sejukkan)
2 ½ cawan tepung gandum
½ cawan tepung ubi
1 sudu teh kapur makan>(bancuh dgn sedikit air jadikan ½ cawan,larutkan.
½ cawan air kelapa
Kelapa parut putih + sedikit kelapa..gaul rata & kukus sekejap untuk melembutkannya.
Cara-caranya;-
· Jerang air dalam pengukus sehingga mendidih.
· Satukan kedua tepung dalam satu bekas.
· Masukkan air gula,kacau sehingga sebati.
· Tapiskan air kapur kedalam adunan,masukkan pula air kelapa,kacau adunan sehingga sebati & tepung tidak berketul.· Sapu loyang dengan sedikit minyak.tuangkan adunan & kukus selama 45 minit. bila kuih telah masak,angkat & sejukkan.potong kuih,salutkan dengan kelapa putih.Hidangkan.
0 ulasan:
Post a Comment