>assalamualaikum....izzah nak n3kan sarapan izah tadi pagi.lempeng berinti pedas.request dari anak bujang.very the simple penyediaannya.makan sementara masih panasssss..cukup mablesss...
>fishball & fishcake,lebihan dari masak mee aritu masih ada lagi,nak masak makaroni lak,alang2 je....so izzah buat la inti.lenggang lempeng atas kuali,tabur je inti...dah jadi lempeng berinti.izzah buat pedas pedas....
Bahan-bahannya;-
- {untuk lempeng}
- 2 cawan tepung blue key>{tepung kek}
- 1 biji telur
- 1/2 cawan gula perang
- 2 camb susu tepung
- 1 mug besar air masak
- 2 camb air panas + 1 camt garam>{larutkan}
- 1 camt soda bikarbonate
- (blend semua bahan,jika terlalu pekat,tambahkan dengan air suam,blend lagi sehingga adunan sesuai untuk memasak lempeng.Perapkan seketika.sementara itu buatkan intinya)
- {untuk inti}
- 4 biji fishball>(Kiub halus halus)
- 2 keping fishcake>(kiub halus halus)
- 1/2 biji bawang besar*
- 1 ulas bawang putih*
- (di blend kedua bahan bertanda *)
- 2 senduk kecil lada kering mesin
- 3 camb sos cili
- 2 camb sos tomato
- 1 camt gula perang
- 2 camb minyak masak>(izzah guna minyak nutrel)
- Garam,serbuk perasa & serbuk lada sulah.
- Panaskan minyak,tumis bahan blend hingga naik bau.
- Masukkan lada mesin,kacau lagi hingga bahan hampir garing.
- Masukkan fishball & fishcake.kacau lagi hingga sebati.
- Masukkan sos cili,sos tomato,serbuk lada sulah,gula,garam & sedikit serbuk perasa,kacau sampai inti kering.
- angkat & sejukkan.
- Panaskan kuali leper.sapu sedikit marjerin @ minyak,biarkan kuali panas.
- Sendukkan 1 senduk adunan,curahkan atas kuali,letakkan sedikit inti,biarkan sehingga bahagian bawah masak(guna api perlahan).
- Jika mahu sedikit garing permukaannya,balikkan sekejap,baru la di angkat.
- Buat sampai habis.
>Untuk menghidang,curahkan sedikit sos cili di atasnya.
0 ulasan:
Post a Comment