"Assalamualaikum"
>>selamat petang...izzah nak x3kan menu bekpes izzah pagi tadi.."karipap Citak"...nak tahu sebab apa izzah panggilnya karipap citak..coz izah buatnya menggunakan acuan je..x mcm kwn2..buat kelim tepinya guna tangan..izzah mengaku..mmg failed dalam bab mengelim tepi karipap ni..sebab tu izah lebih selesa guna citak(acuan).......x memeningkan kepala....yg penting bagi izzah adalah rasanya....nak tengok ke kipap yg izzah buat tanpa citak..jgn gelak tau.....tengok la keliman tepinya....opps ujung dah tertanggei ropenya..haha
>> Izzah jika buat pastry tuk karipap ke,sardin roll ke @ makanan bersalut tepung suka gunakan campuran tepung2..malah buat laksam pun izah campurkan tepungnya..nt rasanya pasti lebih sedap...bahan asas pastrynya semuanya sama..cuma sukatan yg kita guna tu menentukan rapuh liatnya kulit tu nt...jika x kena sukatannya karipap kita akan jadi liat bila sejuk...tp izzah Alhamdulillah..laupun jarang2 buat....rasa pastrynya x berubah....ada sesetengah resepi menggunakan air dari dlm peti ais...sebab apa ya...izah x tahu apa kelebihannya....sbb izah x pernah guna....izzah buat simple je..janji cukup sukatannya,cukup mengguli dohnya(yg sebenarnya somi izzah yg uli doh tu..izah dah x kuat)....insyaAllah menjadi....inilah bahan yg izah gunakan...
BAHAN-BAHANNYA;-
{Untuk Pastrynya}
- 500 gm tepung gandum
- 2 sudu sup melamine tepung beras
- 2 sudu sup melamine tepung ubi
- {Campurkan dalam 1 bekas,gaul rata & ayakkan tuk buang tepung yg berketul)
- 1 mug air suam + 1 1/4 sudu kecil garam>(kacau hingga garam larut)
- 2 sudu makan butter>(izzah guna planta je)
- 2 sudu makan minyak masak>(izah guna minyak NUTREL)
- Satukan kedua bahan butter & minyak dalam kuali..cairkan.
Cara membuat kulit@Pastry karipap;-
- Masukkan campuran butter yg masih panas ke dalam campuran tepung.Dgn menggunakan senduk kayu @ sudu besar..gaul & pecah2kan tepung hingga menjadi berderai.
- Setelah yg berketul dah tak ada,masukkan bancuhan air garam,sedikit sedikit sambil meramasnya hingga boleh membentuk doh.
- Untuk pastikan adunan doh dah mencukupi,pastikan tepungnya tak melekat di tangan.
- Uli hingga doh menjadi betul betul lembut.
- Rehatkan doh sekejap.
- Canai & terapkan dengan acuan karipap(izzah panggil citak).
- Sedia untuk di gorreng bila2 perlu.
{Untuk intinya};-
- 2 biji kentang>(didadu kecil2)
- 1 mangkuk kecil isi ayam cincang
- 1 biji bawang besar*
- 2 ulas bawang putih*
- 1 cm halia*
- (Blend hancur bahan * )
- 2 sudu makan rempah kari ayam dicampur
- 1 sudu makan rempah kurma>(jadikan pes pekat)
- 1 sudu makan lada mesin
- 2 sudu makan mayonis
- Garam & sedikit serbuk perasa
- 1 pokok daun sup>(potong halus halus)
- Sedikit minyak untuk menumis
Cara-Caranya;-
- Tumiskan bahan blend hingga kekuningan.
- Masukkan lada mesin,kacau lagi sekejap.
- Masukkan rempah kari...kacau hingga pecah minyak & berbau wangi.
- Masukkan ubi kentang dan air yg banyak..kira2 3/4 kuali.kacau selalu supaya rempah tak berkerak.
- Kacau sehingga ubi menjadi benar2 empuk.
- Jika masih lagi belum elok empuknya..tambahkan lagi air.
- Setelah kuah hampir pekat baru masukkan mayonis,garam & serbuk perasa.
- Akhir sekali masukkan daun sup.kacau sehingga intikering.
- Setelah cukup semua rasa & inti pun dah sempurna keringnya..angkat & sejukkan.
- Sedia untuk di masukkan ke dalam kulit karipap.
- Maka jadi lah 1 hidangan karipap .
0 ulasan:
Post a Comment