>Dah lama 'mengidam'nak makan pajeri terung,tapi xde 'energy M'. so payah la sikit nak membuatnya. tapi tengok terung yg dibeli 2 hari lepas masih elok lagi dalam peti ais,hati tergerak tuk membuat resepi ni,lgpun gajus pun masih ada dalam stock.dalam melawan rasa sakit sakit badan kerna selsema ni,izzah masak juga...

Bahan-bahannya;-
- 4 biji terung panjang>{potong 2,dibelah,rendam dlm sedikit air garam sekejap,goreng hingga perang}
- 20 biji gajus>{digoreng sekejap,toskan minyaknya}
- 1 labu bawang besar*
- 2 ulas bawang putih*
- 1 cm halia*
- 1/2 mangkuk kecil udang kering @ ikan bilis>{izzah guna ikan bilis}*
- 2 camb kismis>{basuh dahulu}*
- {Semua bahan bertanda * diblend hingga hancur}
- 2 batang kayu manis+
- 10 kuntum bunga cengkih+
- 2 kuntum bunga lawang+
- 2 senduk kecil lada kering mesin
- 2 camb rempah kari ayam>{dicampur sedikit air,jadikan pes pekat}
- 2 camb kerisik
- 1 camb air asam jawa>{jgn pekat sangat}
- 2 camb gula perang>{jika xde guna gula biasa pun boleh}
- 1 senduk kecil minyak>{seeloknya guna minyak zaitun @ nutrel}
- Garam,sedikit serbuk perasa & air secukupnya untuk buat kuah>{terpulang pada citarasa masing2 kepekatan kuahnya.izzah sukakan yg agak pekat sedikit}
Cara-Caranya;-
- Panaskan kuali,masukkan minyak.
- Masukkan bahan blend & rempah yg bertanda + kacau hingga keperangan & naik bau.
- Masukkan lada mesin,kacau sekejap,masukkan pula pes rempah kari,kacau hingga pecah minyak.
- Tuang air secukup untuk kuah.biarkan kuah mendidih.
- Masukkan kerisik,garam,gula sebuk perasa & air asam jawa.
- Kacau hingga kuah sebati.masukkan gajus.jika rasa kuahnya agak pekat,tambahkan sedikit air panas.
- Setelah cukup rasa kuahnya,matikan api,masukkan terung,kacau sekejap terus di angkat.
- Sedia untuk dihidangkan.
>Pajeri ini,sedap dimakan bersama ikan kering goreng.tak payah banyak2 lauk,berdua ni je dah boleh buat izzah & keluarga makan bertambah.....
**Pajeri ini juga sedap dibuat dengan nenas & sengkuang**
0 ulasan:
Post a Comment