Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Wednesday, 7 December 2011

Pajeri Terung Bergajus

                                            ~~Bismillahirahmanirrahim~~

>Dah lama 'mengidam'nak makan pajeri terung,tapi xde 'energy M'. so payah la sikit nak membuatnya. tapi tengok terung yg dibeli 2 hari lepas masih elok lagi dalam peti ais,hati tergerak tuk membuat resepi ni,lgpun gajus pun masih ada dalam stock.dalam melawan rasa sakit sakit badan kerna selsema ni,izzah masak juga... 
>Resepi pajeri ni izzah xde sukatan asas,tambah ikut citarasa sendiri....rasanya agak pedas sikit,so bagi yg tak gemarkan rasa pedas,kurangkan la kuantiti lada mesin dgn rempah kari mengikut kesesuaian rasa keluarga... tp awal2 lagi izzah jelaskan yg pajeri ni agak manis sikit rasanya,coz jika tak manis rasanya lain pula...tp jangan la sampai melekat ditekak dia punya rasa,kira sesedap tekak kita la......dibawah ni izah letakkan resepi,sukatannya kira kurang lebih la....

Bahan-bahannya;-
  • 4 biji terung panjang>{potong 2,dibelah,rendam dlm sedikit air garam sekejap,goreng hingga perang}
  • 20 biji gajus>{digoreng sekejap,toskan minyaknya}
  • 1 labu bawang besar*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1 cm halia*
  • 1/2 mangkuk kecil udang kering @ ikan bilis>{izzah guna ikan bilis}*
  • 2 camb kismis>{basuh dahulu}*
  • {Semua bahan bertanda * diblend hingga hancur}
  • 2 batang kayu manis+
  • 10 kuntum bunga cengkih+
  • 2 kuntum bunga lawang+
  • 2 senduk kecil lada kering mesin
  • 2 camb rempah kari ayam>{dicampur sedikit air,jadikan pes pekat}
  • 2 camb kerisik
  • 1 camb air asam jawa>{jgn pekat sangat}
  • 2 camb gula perang>{jika xde guna gula biasa pun boleh}
  • 1 senduk kecil minyak>{seeloknya guna minyak zaitun @ nutrel}
  • Garam,sedikit serbuk perasa & air secukupnya untuk buat kuah>{terpulang pada citarasa masing2 kepekatan kuahnya.izzah sukakan yg agak pekat sedikit}
Cara-Caranya;-
  1. Panaskan kuali,masukkan minyak.
  2. Masukkan bahan blend & rempah yg bertanda + kacau hingga keperangan & naik bau.
  3. Masukkan lada mesin,kacau sekejap,masukkan pula pes rempah kari,kacau hingga pecah minyak.
  4. Tuang air secukup untuk kuah.biarkan kuah mendidih.
  5. Masukkan kerisik,garam,gula sebuk perasa & air asam jawa.
  6. Kacau hingga kuah sebati.masukkan gajus.jika rasa kuahnya agak pekat,tambahkan sedikit air panas.
  7. Setelah cukup rasa kuahnya,matikan api,masukkan terung,kacau sekejap terus di angkat.
  8. Sedia untuk dihidangkan.

>Pajeri ini,sedap dimakan bersama ikan kering goreng.tak payah banyak2 lauk,berdua ni je dah boleh buat izzah & keluarga makan bertambah.....
 
      **Pajeri ini juga sedap dibuat dengan nenas & sengkuang**

0 ulasan:

Post a Comment