Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Saturday 17 December 2011

SOLOK LADA IZZAH

~~bismillahirrahmannirahim~~
>Dengan nama ALLAH yg maha pemurah lagi maha penyayang.......
Assalamualaikum...salam pagi ahad yg tenang..izzah nak entrykan masakan kegemaran izzah & suami..SOLOK LADA KELANTAN..tp solok ni agak kurang Ori sikit..coz x menggunakan lada 'golok' siam yg berwarna hijau muda yg memang digunakan untuk membuat solok ni.....al maklum,duk JB ni..mana nak cari lada tu..lau kt kelantan byk la..so..dah teringin nak mkn terpaksa la guna lada hidup biasa...xpe la dari xde....nak tunggu balik kelantan lagi tak tahu bila......solok ni biasanya di makan bersama nasi kerabu..izzah pun pada mulanya bercadang nak buat 'nasi kerabu kuning'..tp bahan pentingnya 'budu' pula dah habis..jd terpaksa postpond dulu la projek meganya....huhuhu...byk lak melalut..jom lah kita layan bahan2 & cara2nya...semoga dapat jd panduan bg mereka yg ingin mencuba...

Bahan-Bahannya Berserta Caranya sekali;-
  • 7 biji lada hidup>(izzah campur hijau & merah-belah tengahnya..jgn sampai putus-buang bijinya..tp jgn buang tangkainya..basuh bersih & toskan airnya)

  •  1 biji kelapa>(parut putih-bahagi 2....separuh jadikan santan pekat anggaran 1 mangkuk sedang santan,separuh lagi di goreng tanpa minyak hingga sedikit kuning)...ada sesetengah org menggoreng kelap hingga garing seperti membuat kerisik..tp izzah tak suka mcm tu..dah hilang rasa lembut kelapanya..izzah hanya goreng seperti gambar dibawah sahaja...ikut cara arwah mak......

  • 3 ekor ikan >(boleh guna ikan kembung,selayang(sardin),selar & lolong(mata besar)-izzah guna ikan selar,coz izah x boleh mkn ikan yg gatal2...rebus ikan,ambil isinya...(tp maaf picnya kurang memuaskan sikit)...

  • 6 biji bawang merah(kecil)>(izzah guna 1 biji bawang besar)*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1/2 sudu makan lada hitam biji
  • 1 cm halia*
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula & serbuk perasa
  • (Blend dulu bahan bertanda * kemudian tumbuk lada hitam,dah hancur..masukkan isi ikan,tumbuk sampai habis...tumbuk sedikit kelapa mesin tadi,x perlu lumat..kira recah2 je..masukkan dalam mangkuk..satukan semua bahan..gaul hingga sebati...masukkan garam,gula & serbuk perasa....nt akan menjadi seperti yg di bawah.........

  • Ambil sedikit inti..sumbatkan(masukkan) ke dalam lada yg telah dibelah tadi..buat sehingga habis.. nt ia akan jadi seperti yg di bawah ini......

  • Setelah itu..masukkan sedikit lagi garam dalam santan,kacau hingga rata....susun lada dalam periuk (kira2 muat tuk buh lada)...perlahan lahan curahkan santan sehingga menutupi lada(tp awas,jgn sampai terkena lada,nt intinya akan tertanggal-mesti buat dgn berhati2 sikit)..seeloknya curahkan pada tepi periuk yg x kena pada lada...tutup periuk..jerang atas api perlahan..biarkan ia hingga hampir kering(tp kena selalu pantau,jika x ia akan hangus)...setelah masak,alihkan dari periuk,dan susun la dalam pinggan....serdak yg ada dlm periuk jgn dibuang...masukkan dlm bekas & makan la bersama solok tadi...

>Maka terhasil la satu menu tuk pelengkap hidangan keluarga izzah di hari sabtu yg indah...ngeeeeeee...izzah lengkapkan hidangan tengahari izzah semalam dengan kari ikan kaci..lada solok..sawi jepun goreng & ikan kapak kering goreng(tp ikan kering x sempat enterframe,coz di goreng last minit)....
>Menjamu selera sekeluarga di hujung minggu dgn 'air tangan' kita sendiri dgn di bantu suami tersayang... adalah saat yg menggembirakan bagi kita para ibu..tengok suami & anak berselera menikmatinya hati jadi suka,perut cepat kenyang....syukur Alhamdulillah...izzah berkesempatan lagi untuk menyediakan semua ini...walaupun suami yg byk membantu....TERIMA KASIH...<< ABANG>>........hanya kau yg mengerti siapa aku....
""Jika nak solok ni ada rasa berkuah sikit...lebihkan santan..jerang pun,jgn sampai kering sangat...dah masak,sejukkan sekejap terus di angkat ladanya..jgn biar terendam dalam kuah..nt intinya akan terkeluar""







0 ulasan:

Post a Comment