Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Wednesday, 28 December 2011

KARI KERISIK AYAM KAMPUNG

 ~~assalamualaikum wbt~~
>izzah nak n3kan menu hidangan keluarga izzah tuk hari ni..izzah buatkan khas tuk makan dengan lempeng kelapa...tp terlanjur dah msk lebih,boleh jadikan menu tambahan tuk lunch @ dinner izzah sekeluarga ptg nanti..
>rumah izzah jarang makan tengahari tpt timenya...biasanya kami makan sekali sehari je..dlm area kul 5-6 pm(ptg) izzah akan makan dulu tuk lunch merangkap dinner sekali..hubby & anak akan makan malamnya...sebab izzah x makan malam...
Bahan-bahan;-
1 ekor ayam kampung muda-potong 12
1 biji kelapa-jadikan 2 mangkuk santan
{1 mangkuk santan pekat...1 mangkuk lagi santan cair}
2 sudu makan kerisik
2 sudu makan lada mesin
4 sudu makan rempah kari
4 tangkai daun kari
Bahan tumis;-
5 biji bawang kecil-di mayang
2 ulas bawang putih-di mayang
2 cm halia- dimayang nipis memanjang
2 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 sudu teh cengkih
1 sudu teh lada hitam
Bahan sampingan;-
4 biji kentang –di belah 4
1 keping asam gelugur@keping@ 1 sudu makan air asam jawa(jgn terlalu pekat)
Garam.gula merah,gula pasir & perasa.
Minyak untuk menumis & sedikit air.
Cara-caranya;-
·       Siang bersih ayam,gaulkan sedikit garam...goreng sehingga separuh masak.
·       Panaskan minyak,tumis bahan tumis dahulu,dimulakan dgn bawang putih,bawang merah,halia & barulah masukkan semua rempah ratus.
·       Tumis hingga kekuningan & berbau wangi.
·       Masukkan daun kari,kacau lagi sekejap,barulah masukkan lada mesin.
·       Masukkan bancuhan rempah kari,kacau sehingga pecah minyak.
·       Masukkan ayam goreng berserta sedikit air,kacau2 hingga sebati.biarkan sekejap.
·       Masukkan santan cair dahulu berserta kerisik,asam keeping & kentang.
·       Setelah kuah dah mendidih baru masukkan santan pekat.
·       Masukkan garam,gula merah,gula pasir & perasa.kacau sekejap supaya rempah & santan bergaul rata.
·       Perlahankan api ,biarkan kuah pekat sedikit.masak lah sehingga ayam & kentang benar2 empuk.
·       Rasa garam gulanya,dah cukup semuanya & kuah pun dah elok pekatnya.matikan api.
·       Sejukkan & boleh lah dihidangkan dengan nasi @ lempeng.
·       Izzah hidangkannya dengan lempeng kelapa.
 >sungguh sedap lempeng kelapa di cicah dengan kari ayam kampong ni..nak nak di buat pekat pekat..mablessss<

0 ulasan:

Post a Comment