Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Wednesday, 21 December 2011

CHAPATTI

~~ASSALAMUALAIKUM~~
""Boring nya hari ni..perut dah kenyang...baru lepas pekena mehun sup....makan tuk bekpes, merangkap lunch sekali...dah 2 hari tak makan nasi..saje..kurangkan sikit kalori2 yg dah bertimbun kt badan..hahahaha..so dari xde buat apa2 baik izzah n3kan menu bekpes izzah semalam iaitu 'CHAPATTI'..izzah suka roti ni,coz dia x muak bila kita makan,laupun lebih sikit....
 ""Izzah buat kuah dhal + sambal tumis je tuk di makan bersama chapati ni...makan time panas2 izzah boleh habiskan 3 keping.opppss...kata diet..hmmmm...ok izzah tuliskan resepi gaya izzah untuk membuat chapati ni...tp jika kawan2 nak lagi mudah...beli je tpg atta jenama ALAGAPAS..kt situ pun dah ada cara2 memasaknya..lg mudah...
 ""Ha kat bawah ni izzah tempek kan resepi yg izzah selalu guna tuk buat chapatti......
Bahan-bahannya;-
2 cawan tepung ATTA
1 sudu makan tepung beras
1 sudu makan tepung ubi
2 sudu makan minyak sapi @ butter
1 sudu makan minyak>(jika tak suka tak yah masukkan)
1 mug air suam + 1 sudu teh garam>(larutkan)
Cara-caranya;-
1.    Satukan kesemua tepung...gaul hingga rata.
2.    Panaskan butter @ minyak sapi & minyak hingga cair.
3.    Semasa masih panas,curahkan butter dlam tepung.
4.    Dengan cepat,gaulkan tepung dengan senduk tahan panas.Gaul hingga tepung jadi berderai & bila di kepal dia melekat.
5.    Masuk kan air sedikit sedikit sambil di gaul hingga adunan membentuk doh.
6.    Jika adunan sudah terbentuk & air masih ada,jangan di habis kan.
7.    Teruskan menguli sehingga doh lembut.
8.    Basahkan sehelai  towel bersih,tutupkan doh selama 1 jam.
9.    Canaikan doh,bulat bulatkan biarkan sekejap lagi.
10.  Setelah itu baru lah boleh di goreng diatas kuali leper.balik balikkan sehingga chapatti masak.
11.  Hidangkan bersama kuah dhal,kari & sambal tumis.
12.  Makan panas2 mmg sedap...garing je...
 ""Tepung ATTA ALAGAPAS adalah pilihan izzah,coz tepungnya lembut ...""







0 ulasan:

Post a Comment