>Sebelum izzah mulakan n3 izzah kali ni izzah terlebih dahulu nak ucapkan Berbanyak banyak "Terima Kasih" kepada "kakcu Suzana Sahamidon" kerana sekali lagi sudi berkongsi resepi sedap dgn izzah...'Kek Pisang Lembap'...mmg dijamin sedap.Dah byk izzah makan kek pisang,tp x sama rasanya dgn kek ni..dia x muak bila di makan.......bukan la nak kata kek lain x sedap tp yg ni kena dengan selera izzah.....
>Izzah suka masak kek @ bingka,garing2 sikit...suka makan keraknya..jika tengok ropenya mmg la x cun... agak gelap sikit...tp bila makan hmmm...tak dpt discribe dia punya feel...fuyooo..kah kah kah...melalut pulak.....ok kt bawah ni izah 'copy paste' resepi dari kakcu..sama2 kita kongsinya ya..minta halal ya kakcu...
Bahan2nya:
>Izzah suka masak kek @ bingka,garing2 sikit...suka makan keraknya..jika tengok ropenya mmg la x cun... agak gelap sikit...tp bila makan hmmm...tak dpt discribe dia punya feel...fuyooo..kah kah kah...melalut pulak.....ok kt bawah ni izah 'copy paste' resepi dari kakcu..sama2 kita kongsinya ya..minta halal ya kakcu...
Bahan2nya:
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh bikarbonat soda
(satu kan dan diayak)
10 biji pisang emas dilenyek - kakcu guna 7 biji pisang berangan>>(izzah pun guna pisang berangan)
125gm butter dicairkan - dan disejukkan
1 cawan gula perang
1 sudu ovellet
1 sudu vanilla
4 biji telur gred A
1/2 cawan susu cair
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh bikarbonat soda
(satu kan dan diayak)
10 biji pisang emas dilenyek - kakcu guna 7 biji pisang berangan>>(izzah pun guna pisang berangan)
125gm butter dicairkan - dan disejukkan
1 cawan gula perang
1 sudu ovellet
1 sudu vanilla
4 biji telur gred A
1/2 cawan susu cair
½ camt garam
Cara2nya:
1. pukul telur bersama ovellet dn gula sehingga kembang.
2. masukkan tepung berselang seli dengan butter yang telah dicairkan.
3. kemudian masukkan susu cair dan di gaul rata
4. panaskan oven dengan suhu 160 darjah
5. masukkan adunan ke dalam loyang yang telah disapukan dengan sedikit butter dan di alas dengan kertas minyak - sapukan butter tu rata2 ye...
6. selepas itu bolehlah dibakar dalam masa 40 minit atau sehingga masak
7. biarkan kek sejuk baru boleh dipotong dn dihidangkan...;))
**Baru baru ni izzah cuba buat dengan pisang montel..pun sedap..cuma terlebih pisang so dia basah sikit kt bahagian bawah**
Cara2nya:
1. pukul telur bersama ovellet dn gula sehingga kembang.
2. masukkan tepung berselang seli dengan butter yang telah dicairkan.
3. kemudian masukkan susu cair dan di gaul rata
4. panaskan oven dengan suhu 160 darjah
5. masukkan adunan ke dalam loyang yang telah disapukan dengan sedikit butter dan di alas dengan kertas minyak - sapukan butter tu rata2 ye...
6. selepas itu bolehlah dibakar dalam masa 40 minit atau sehingga masak
7. biarkan kek sejuk baru boleh dipotong dn dihidangkan...;))
**Baru baru ni izzah cuba buat dengan pisang montel..pun sedap..cuma terlebih pisang so dia basah sikit kt bahagian bawah**
0 ulasan:
Post a Comment