Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Thursday 11 October 2012

URAP PEGAGA


Hari ni nak Entrykan satu resepi ringkas dari dapur izzah untuk hidangan tengahari iaitu URAP PEGAGA..
Izah cukup suka urap urapan macam ni..walaupun ringkas tapi dapat menerbit kan selera makan kita time badan kurang sehat..
Urapan izzah hari ini agak terlebih sedikit kelapanya,so pegaganya hanya mengintai dari celah2 nya sahaja..hehe papun tetap lagi sedappppppp..
So inilah resepinya yg izah guna untuk masakan urapan ini...
Bahan2nya:-
1 mangkuk sedang pegaga>>(Hasil dari kebun kecil)
½ biji kelapa parut
3 helai daun cekur>>(hiris rampai kasar)
3 biji isi cekur>>*(kikis bersih kulitnya)
2 biji bawang besar*>>(yg sedang sahaja)
2 ulas kecil bawang putih*
6-7 biji cilia pi*
½ mangkuk kecil ikan bilis @ udang kering*
>>(Semua bahan bertanda * di tumbuk hingga lumat)
2 sudu makan lada mesin>>(Tak nak bubuh pun takpe)
Garam,gula & serbuk perasa

Cara2nya:-
~~Celur pegaga sekejap bg melembutkannya..toskan airnya..hiris rampai kasar2...
~~Satukan kelapa,bahan blend dan lada mesin  di dalam kuali...
~~Kacau hingga rata..setelah semua bergaul rata,nyalakan api yg sederhana..kacau sekejap..
~~Masukkan garam,gula dan serbuk perasa..gaul hingga bercampur rata..
~~Akhir sekali,masukkan pegaga dan daun cekur..kacau sehingga sebati..biarkan sekejap..rasa garam gulanya..setelah cukup rasanya boleh lah di angkat dan di hidangkan...
***URAPAN INI BOLEH DI BUAT DENGAN BERBAGAI JENIS SAYURAN..MEMANG SESUAI DI HIDANGKAN SEBAGAI MENU SAMPINGAN***

0 ulasan:

Post a Comment