Hari ni nak Entrykan
satu resepi ringkas dari dapur izzah untuk hidangan tengahari iaitu URAP
PEGAGA..
Izah cukup suka urap
urapan macam ni..walaupun ringkas tapi dapat menerbit kan selera makan kita
time badan kurang sehat..
Urapan izzah hari ini
agak terlebih sedikit kelapanya,so pegaganya hanya mengintai dari celah2 nya
sahaja..hehe papun tetap lagi sedappppppp..
So inilah resepinya
yg izah guna untuk masakan urapan ini...
Bahan2nya:-
1 mangkuk sedang
pegaga>>(Hasil dari kebun kecil)
½ biji kelapa parut
3 helai daun
cekur>>(hiris rampai kasar)
3 biji isi
cekur>>*(kikis bersih kulitnya)
2 biji bawang besar*>>(yg
sedang sahaja)
2 ulas kecil bawang
putih*
6-7 biji cilia pi*
½ mangkuk kecil ikan
bilis @ udang kering*
>>(Semua bahan
bertanda * di tumbuk hingga lumat)
2 sudu makan lada
mesin>>(Tak nak bubuh pun takpe)
Garam,gula &
serbuk perasa
Cara2nya:-
~~Celur pegaga
sekejap bg melembutkannya..toskan airnya..hiris rampai kasar2...
~~Satukan kelapa,bahan
blend dan lada mesin di dalam kuali...
~~Kacau hingga
rata..setelah semua bergaul rata,nyalakan api yg sederhana..kacau sekejap..
~~Masukkan garam,gula
dan serbuk perasa..gaul hingga bercampur rata..
~~Akhir
sekali,masukkan pegaga dan daun cekur..kacau sehingga sebati..biarkan sekejap..rasa
garam gulanya..setelah cukup rasanya boleh lah di angkat dan di hidangkan...
***URAPAN INI BOLEH
DI BUAT DENGAN BERBAGAI JENIS SAYURAN..MEMANG SESUAI DI HIDANGKAN SEBAGAI MENU
SAMPINGAN***
0 ulasan:
Post a Comment