Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Sunday 10 July 2011

LEMPENG EPAL KISMIS

>>Menu sempoiiiii pagi minggu.....lempeng epal kismis....lawan lak dengan sambal tumis sotong,cukup menyelerakan....makan panas2....dapat sorang sekeping dah kenyang...apa x nya punya gedabak setiap satu tu...kije orang malasssss...jom tengok bahannya....
BAHAN-BAHANNYA;-
  • 1 mangkuk sedang tepung kek
  • 1 biji telur>pukul sedikit dengan hujung garpu
  • 1 camb buttercup>cairkan dahulu
  • 1 camb kismis>basuh bersih*
  • 1 biji epal hijau buang kulitnya>cincang kasar*
  • 1 biji bawang besar>mayang kasar*
  • 1 mug air suam dibancuhkan sedikit garam didalamnya
  • Air biasa secukupnya
CARA-CARA;-
  1. Masukkan semua bahan kedalam blender..blend sehingga sebati.
  2. Sediakan pan yg nonstick....griskan sedikit minyak,bg kilat lempeng.
  3. Tuang 2 senduk kecil adunan,lenggangkan seluruh  pan,biarkan lempeng masak dengan menggunakan api perlahan.
  4. Buat sampai habis adunan.Hidangkan dengan cara tersendiri(izzah gulung je cam buat laksam,gunting2kan).
  5. Sedia di makan dengan sambal sotong @ sambal bilis biasa.

0 ulasan:

Post a Comment