Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Monday, 4 July 2011

Acar Telur

>>Assalamualaikum kawan kawan....masak apa lunch ari ni....lau izzah,paling simple,masak acar telur,goreng ikan masin kapak,ulam kacang botor & ulam raja dicicah dgn budu....sadar x sadar jalan 2 pinggan...bercerita ttg acar telur ni,izzah rasa tak semua orang tahu...tp ni la yg menjadi menu kesukaan keluarga izzah,dengan rasanya yg masam,masin ,manis & sedikit pedas,mmg membangkit selera.....
Ini la rupanya acar telur yg saya maksudkan...sayangnya,hanya guna phone tuk ambil picnya,so qualitynya agak kureeeeng.......
Takpa la....bagi yang sudi,jom kita layan resepinya.....
 BAHAN-BAHAN;-
6 Biji telur rebus { kupas kulitnya-ketepikan }
2 Senduk kecil cili boh { lada kering mesin }
5 Biji bawang merah kecil { jika guna bawang besar-2 biji di belah 4 }
4 Ulas bawang putih
2 Biji lada merah { belah 2 }
2 Biji lada hijau { belah 2 }
1/2 Biji timun { potong sejari dan hiris kasar }
1/2 Biji lobak merah { potong sejari dan hiris kasar }
1/4 Camt biji sawi { penting utk acar }
1 1/2 Camb cuka makan
1 Camb gula
1/2 Camt garam
1 Mug air { untuk kuahnya }
3 Camb minyak masak { untuk menumis }
CARA-CARA;-
1}. Panaskan minyak dan masukkan cili boh,kacau perlahan sehingga cili masak.
2}. Masukkan semua bahan {kecuali lada dan telur }.
3}. Kacau sehingga sayur layu.Masukkan lada dan telur,kacau hingga telur bersalut rempah.
4}. Jika kuah terlalu pekat,tambahkan sedikit lagi air panas.setelah sayur layu,matikan api dan boleh lah di angkat.
5}. Sedia untuk di hidangkan.
**Jika guna 'telur puyuh' pastikan lada di masukkan hingga separuh layu baru lah di masukkan telur**

0 ulasan:

Post a Comment