Ini la rupanya acar telur yg saya maksudkan...sayangnya,hanya guna phone tuk ambil picnya,so qualitynya agak kureeeeng.......
Takpa la....bagi yang sudi,jom kita layan resepinya.....
BAHAN-BAHAN;-
6 Biji telur rebus { kupas kulitnya-ketepikan }2 Senduk kecil cili boh { lada kering mesin }
5 Biji bawang merah kecil { jika guna bawang besar-2 biji di belah 4 }
4 Ulas bawang putih
2 Biji lada merah { belah 2 }
2 Biji lada hijau { belah 2 }
1/2 Biji timun { potong sejari dan hiris kasar }
1/2 Biji lobak merah { potong sejari dan hiris kasar }
1/4 Camt biji sawi { penting utk acar }
1 1/2 Camb cuka makan
1 Camb gula
1/2 Camt garam
1 Mug air { untuk kuahnya }
3 Camb minyak masak { untuk menumis }
CARA-CARA;-
1}. Panaskan minyak dan masukkan cili boh,kacau perlahan sehingga cili masak.2}. Masukkan semua bahan {kecuali lada dan telur }.
3}. Kacau sehingga sayur layu.Masukkan lada dan telur,kacau hingga telur bersalut rempah.
4}. Jika kuah terlalu pekat,tambahkan sedikit lagi air panas.setelah sayur layu,matikan api dan boleh lah di angkat.
5}. Sedia untuk di hidangkan.
**Jika guna 'telur puyuh' pastikan lada di masukkan hingga separuh layu baru lah di masukkan telur**
0 ulasan:
Post a Comment