Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Sunday, 10 July 2011

SAMBAL KUPANG

Asyik makan sambal bilis,udang sotong & sardin je.....sesekali tukar selera ngan kupang lak,sedap gak....nak nak buat pekat2 camni lawan ngan lempeng lenggang @ nasi.....izzah buat lauk ni tuk menu lunch ari ni...hubby & anak ada kt umah....dapatla masak sedap2 sikit...lau x dok adap sorang2 jd xde selera.....
Ni izzah letak bahan bahannya.......

BAHAN-BAHANNYA;-
2 kg kupang>rebus & kopek kulitnya
(A)
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering>sebelum diblend,rebus dulu hingga lembut
2 cm halia
15 biji kismis
(blend semua bahan hingga hancur)
(B)
1 biji bawang besar>dimayang bulat
1/2 camb air asam jawa
2 camb sos cili
  Garam & serbuk perasa secukupnya

CARA-CARA;-
  1. Panaskan minyak dalam kuali,masukkan bahan (A),kacau sampai pecah minyak.
  2. Masukkan kupang,air asam jawa & sedikit air.....kacau sekejap,biarkan .
  3. Masukkan pula kesemua bahan (B)....rasa garam asamnya,bila dah cukup,pekatkan kuahnya.
  4. Setelah kuah pekat,matikan api & sejukkan.
  5. Sedia untuk dihidangkan.
**Jika kawan2 suka akan manis kulitnya,sambal ni juga sedap di masak bersama2 dgn kulitnya**

0 ulasan:

Post a Comment