>>Assalamualaikum.......izzah nak n3kan lauk yg izzah masak semalam....juadah tuk berbuka.....kebelakangan ini izzah jarang masak kari biasa yg guna santan.......jaga kesihatan beb....so.. ni izzah tunjukkan masak kari mamak yg x guna santan langsung...cukup menyelerakan....
Di bawah ini ada izzah tuliskan resepinya......jom kita intai.....
bahan-bahannya;-
2 kelar isi ikan pari(potong kecil)
1/2 mangkuk kecil pes asam jawa
1 senduk kecil lada mesin(cili boh)*
2 camb rempah kari ikan*
1 camb rempah kari daging(kedua rempah ada dijual di kedai india)*
(semua bahan bertanda * digaul dgn sedikit air & dijadikan pes pekat)
(A)
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 cm halia
(bahan A dimayang)
(B)
2 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
2 batang kayu manis
1 camb halba campur(penting utk kari mamak)
1 kuntum bunga sireh
4 tangkai daun kari
(C)
6 batang sayur bendi(buang hujung & pangkalnya sahaja)
2 biji tomato(belah 4)
(D)
Air biasa,garam,serbuk perasa & gula secukupnya.
Minyak untuk menumis.
Masakan ini sesuai untuk yg nak berdiet.....coz rendah kolestrol & rendah lemak.....
cara-caranya;-
1. panaskan minyak dalam kuali,tumiskan bahan B dulu...hingga naik bau.
2. masukkan bahan A,kacau hingga wangi.masukkan pes kari & kacau hingga pecah minyak.
3. masukkan sedikit air dulu,masukkan ikan.kacau hingga ikan bergaul dengan rempah.
4. biarkan sekejap.masukkan pes asam jawa,bahan C,hanya bendi je dahulu...garam,gula & serbuk perasa berserta dengan air secukupnya.
5. biarkan kuah mendidih...baru di masukkan tomato.kacau sekejap saja,bila kuah dah cukup pekat matikan api...jgn sampai tomato hancur.
SIAP UNTUK DI HIDANG..........SELAMAT MENCUBA PADA KAWAN2 YG SUDI.....
0 ulasan:
Post a Comment