>>Hah kawan2....ini lah ayam kampung yg izzah masak kasturi....memang sedap lauk ni....bukan saje dimakan ngan nasi,dengan roti jala & lempeng lenggang pun sedap gak.....pada kawan2 yg suka jenis masakan berempah tu mmg sesuai la buat hidangan tghari @ mlm kawan2...jom kita tinjau resepinya........
BAHAN-BAHAN;-
( A )
1 Ekor ayam ( potong ikut suka )2 Biji kentang ( di potong dadu )
2 Biji lada merah ( belah 2 )
2 Biji lada hijau ( belah 2 )
2 Biji tomato ( belah 4 )
2 Biji bawang besar ( belah 4 )
( B )
4 biji bawang merah ( saya guna 1 biji bwg besar )-( hiris )2 Ulas bawang putih ( hiris )
1 Cm halia ( hiris )
3 Camb rempah kari ( bancuh dgn sedikit air-jadikan pes )
2 Camb cili boh( lada mesin )
1 Camb kerisik
2 Mangkuk kecil santan ( dari 1 biji kelapa )
3 Tangkai daun kari
5 Helai daun limau purut ( mayang kasar )
Garam,serbuk perasa dan minyak secukupnya.
CARA-CARA;-
1). Panaskan minyak dlm kuali,tumiskan bahan hiris hingga wangi.2). Masukkan pes kari,daun kari dan sedikit air,kacau hingga sebati.
3). Masukkan ayam,gaul sekejap barula di masukkan santan.
4). Masukkan kentang,kerisik,garam,gula dan serbuk perasa,kacau supaya santan tidak pecah minyak.
5). Masukkan kedua dua lada,bawang besar,daun limau purut dan tomato.
6). Setelah semuanya masak angkat dan boleh la di hidangkan.
**Mengikut resepi asal,tidak di masukkan kerisik dan daun limau purut,tp izzah suka suki je menokok tambah sesedap selera...hehe..manakala sayur lak digunakan nenas....izzah
tak boleh makan nenas,jadi izzah gantikan dengan kentang. (jika nak guna lobak merah pun sedap ).**
0 ulasan:
Post a Comment