Nengok kan kuahnya yg pekat melekat tu.....x tertahan rasanya.....tp x boleh la layan sangat....kolesterol tinggi beb.....agak berpada la......
Tak guna cakap melarat larattt....nt terrmasuk bakul lakk....so kita jenguk je 'perabah' dia....
BAHAN-BAHAN;-
1 Ekor pari sedang ( potong ikut sesuai-rendam dlm air asam bercampur garam kasar sekejap basuh bersih dan toskan)1 Mangkuk sedang santan dari 1/2 biji kelapa
2 Biji tomato ( belah empat )
1 Camb kerisik
3 Tangkai daun kari
BAHAN MENUMIS
5 Biji bawang kecil (dimayang )3 Batang kecil kulit kayu manis
2 Kuntum bunga lawang
1 Camt bunga cengkih
1 Camt halba campuran
BAHAN KISAR
1 Biji bawang besar2 Ulas bawang putih
2 Cm halia
1 Cm kunyit hidup
BAHAN PES
2 Camb lada kisar1 Camb rempah kari ikan
1 Camb rempah kari daging
( BANCUHKAN SEMUA BAHAN DI ATAS DENGAN SEDIKIT AIR,JADIKAN PES PEKAT )
Garam,gula dan sedikit serbuk perasa,sedikit minyak untuk menumis.
CARA-CARA;-
1). Panaskan minyak dlm kuali @ periuk,tumiskan bahan tumis hingga naik bau,dimulakan dengan bawang dahulu, diikuti yg lainnya,kacau hingga garing.2). Masukkan bahan kisar,kacau lagi.Masukkan bahan pes tadi dengan daun kari,kacau hingga pecah minyak.
3). Masukkan ikan sedikit air dan sedikit air asam jawa.Kacau hingga rata.
4). Masukkan santan,garam ,gula dan sedikit serbuk perasa.Akhir sekali,masukkan kerisik,kecilkan api dan biarkan kuah pekat.Rasa garam gulanya,setelah semuanya sesedap rasa,matikan api dan masukkan tomato,kacau sedikit dan biarkan tomato layu dengan bahang panas saja.setelah tomato layu,angkat dan masukkan dalam bekas,boleh la dihidangkan.
0 ulasan:
Post a Comment