~~Assalamualaikum~~
>>Happy good friday for our members....cewah skiping london tu.....dah lunch ke???apa lauk,something special???...izzah masak biasa2 aje..sambal kentang + tempe dengan ikan keli goreng je...dah dkt nak pose ni....jd mls lak nk masak...so apa yg boleh dimakan dan kasi kenyang peyut....memadai lah......tapi bila layan ngan nasi panas2 & lawan lak ikan keli goreng,jd berselera lak...xyah nak lauk sedap2,kena yg sempoi camni pun dah lebih dari mengenyangkan......>>Lauk ni lau di makan buat sahur...mesti berselera,kan kawan2......rebus lak telur asin...perghhhh..leh kenyang sampai petang kot...hehehe
Bahan-Bahan;-
- 3 biji kentang >>belah 8(rendam dlm air garam sekejap,goreng hingga masak)
- 5 bungkus tempe>>potong setebai 2 cm,goreng hingga masak
- 1/2 mangkuk kecil ikan bilis>>tumbuk kasar
- 1 camb kismis>>basuh bersih & toskan
- 2 biji bawang besar>>mayang kasar
- 3 ulas bawang putih>>dimayang halus
- 2 cm halia>>mayang nipis
- 2 senduk kecil lada mesin(cili boh)
- 2 camb sos cili
- 1 camb pes asam jawa>>buat pekat
- Minyak untuk menumis,garam,gula & serbuk perasa(bg yg suka belacan boleh guna)
Cara-Cara;-
- Panaskan kuali,tumis bawang besar,bawang putih dan halia hingga wangi & sedikit garing.
- Masukkan lada mesin,ikan bilis & belacan(jika guna),kacau hingga pecah minyak.
- Masukkan kentang,tempe & kismis,gaul hingga bersalut rempah.
- Masukkan sedikit air,pes asam jawa,garam,gula & serbuk perasa.
- Kacau sehingga kuah pekat.
- Matikan api,dan boleh lah di angkat.
0 ulasan:
Post a Comment