Begini la rupanya singgang tempoyakku setelah masak.........dimasak lak dalam periuk tanah,lagi menambah kesedapannya....sesuai tuk mereka yg gemarkan makanan rebus2,maklum selalu sgt makan makanan berlemak dan berminyak x elok tuk kita...
Bahan-Bahan;-
1 kg ikan keli (siang & rendamkan dlm air asam + garam kasar)1 gengam daun kesum
2 batang bunga kantan(belah 4)
3 helai daun kunyit(siat siat)
1 biji lada merah(buang tangkainya sahaja)
1 biji lada hijau(buang tangkainya sahaja)
2 keping asam gelugur@
1 camb air asam jawa(buat pekat)
4 camb tempoyak
Bahan kisar:-
2 cm lengkuas1/2 cm kunyit hidup
2 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 camt kunyit serbuk
6 biji cili api
Garam,serbuk perasa ,air secukupnya
Bahan Sayur:-
1 batang timun(potong ikut suka)4 biji bendi(buang hujung & pangkalnya sahaja)
Cara-Cara:-
- Masukkan semua bahan kisar kedalam periuk(izzah guna periuk tanah).berserta dgn air.
- Jerang atas api,masukkan ikan,tempoyak,bunga kantan & daun kesum.
- Masukkan sayur sayuran,daun kunyit,garam,serbuk perasa & asam keping@air asam jawa.
- Biarkan kuah mendidih.sambil sesekali dikacau,takut kuah membuak.
- Akhir sekali,masukkan kedua lada....rasa asam garamnya,setelah cukup semuanya...matikan api.
- Sejukkan dan hidangkan.
0 ulasan:
Post a Comment