Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Thursday, 7 July 2011

CUCUR EPAL


 Apa kabar pagi ni.....dah kenyang ke.....sekarang tentu kawan kawan tgh bussy menyediakan lunch tuk kluarga..menunya mesti sedap sedap kan????....izzah lum pikir lagi,nak masak apa....ntah la badan rasa lain macam je...pegal linu kata org jowo...so bekpes pun makan sikit je....ni izah n3 kan bekpes izah td pagi....Menu sempoi dan mudah.......
Bahan-Bahannya;-
2 cawan tepung gandum>izah guna tepung blue key
3 keping biskut cream crackers>blend hancur
1 camt soda bicarbonate>jika guna tpg b.key x perlu masukkan
1 biji telur>x guna pun x pa
1 biji epal hijau>buang kulitnya & cincang halus
1 biji bawang besar>mayang halus
1 camb ikan bilis>siang,tumbuk kasar
1 camb udang kering>rendam hingga lembut & tumbuk kasar
3 camb air panas + garam>bancuh hingga garam hancur
  Air biasa & sedikit serbuk perasa secukupnya

Cara-Caranya;- 

  1. Campurkan tepung,biskut & soda,gaulkan hingga rata.
  2. Pecahkan telur dalam mangkuk,pukul sedikit dengan garpu,masukkan dalam bekas tepung.Gaul rata.
  3. Masukkan semua bahan bahan lain.gaulkan hingga sebati.
  4. Akhir sekali masukkan air biasa,bancuh la seperti kita membuat cekodok biasa....
  5. Perapkan sekejap,goreng hingga kekuningan & masak.
  6. Hidangkan dengan sos cili @ pencicah keropok.
     **Makan panas panas dengan green tea kurang manis......cukup sedappppp**

 

0 ulasan:

Post a Comment