Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Monday, 4 July 2011

KURMA HIJAU AYAM

>>Assalamualaikum.....Hari ni kita layan Ayam pencen lak.....izzah suka,dagingnya yg liat liat tu.....nak masak ayam ni kena byk kerja sikit,coz.....sebelum di masak ayamnya kena rebus dulu sehingga separuh empuk,barulah boleh dimasak cam biasa.......jika tidak,sampai kering kuahnya pun ayam tak kan empuk lagi,so bila nak masak ayam ni,pastikan yg ia direbus awal,bagi memudahkan kerja kita bila memasak nanti...................



Masakan ni juga paling diminati oleh my hubby & son....So..sesekali mesti kena layan selera mereka....tak perlu banyak2 lauk,cukup la sekadar sedikit pajeri nenas & ikan masin goreng....izzah masak nasi kuning masa buat masak kurma ni...so my hubby & son mkn bertambah tambah....suka hati tengok diorang makan......Lauk ni juga sedap di layan ngan roti jala......
>>pandangan dari dekat,tp guna phone je so picnya kureng memuaskan.....tp mablessssssss

BAHAN-BAHAN'-
1 Ekor ayam ( potong ikut suka )
1 Biji kelapa ( jadikan 1 mangkuk sedang santan pekat & 1 mangkuk santan cair )
BAHAN TUMIS;-
4 Biji bawang merah (di mayang)
2 Ulas kecil bawang putih (di mayang)
2 Cm halia muda (di mayang)
2 Camb rempah kurma (campur dengan sedikit,jadikan pes)
2 Camb minyak untuk menumis
BAHAN HIASAN;-
2 Biji bawang besar ( belah 4)
2 Biji lada merah (belah 2 jgn putus)
2 Biji lada hijau (belah 2 jgn putus)
1 Batang lobak merah (potong lbh krg 3 cm dan belah 4)
1 Biji Kentang ( belah 4)-(jika suka)
  Garam,gula dan serbuk perasa secukupnya.
  ( 1 cm kunyit hidup-di tumbuk lumat,masukkan sedikit air masak ,kacau dan tapiskan,ambil airnya)
CARA-CARA;-
1). Basuh bersih2 ayam dan toskan ( jika gunakan ayam tua @ kampung,rebus dulu hingga separuh empuk )
2). Panaskan minyak,masukkan bahan tumis dan tumis lah sehingga naik bau.
3). Masukkan rempah kurma,kacau hingga rata.
4). Masukkan ayam dan santan cair,kacau sesekali dan biarkan kuah mendidih sekejap.
5). Setelah kuah mendidih,masukkan semua bahan hiasan,tp lada jgn dulu......biar lobak merah empuk dulu.
6). Masukkan santan pekat,garam,gula dan serbuk perasa,kacau hingga rata.
7). Setelah ayam dan lobak merah empuk,masukkan lada dan air kunyit,kacau hingga sebati,pekatkan kuahnya dan boleh la di matikan api.SIAP UNTUK DI HIDANGKAN.

~~MASAKAN INI JUGA SESUAI GUNAKAN UDANG DAN SOTONG ( JIKA GUNA SOTONG,REBUS DAHULU DAN BIARKAN SEKOR SEKOR~~

0 ulasan:

Post a Comment