Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Thursday, 7 July 2011

EPOK EPOK ROTI BERINTI

                    ~~Assalamualaikum~~

>>Salam pagi ahad pada semua kawan kawan.....pagi ini izzah buat epok epok @ karipap roti berinti sambal bilis,tuk sarapan.....asyik mkn roti sapu butter,roti sandwich & roti bakar je,naik jemu gak....so, dalam blur blur x tau nak buat sarapan apa,timbul idea tuk buat karipap dengan roti,tu yg jadi epok epok @ karipap roti berinti ni....kita tengok bahan bahannya..........  

BAHAN-BAHAN:-
1 bungkus roti wholegrain{guna roti sandwich biasa pun boleh}
2 biji telur{1 biji diasingkan putihnya}
BAHAN INTI:-
{SAMBAL BILIS}
1 biji bawang besar*
1 ulas bawang putih*
1 camt kismis*
{Bahan bertanda * diblend hingga halus}
1 camb ikan bilis kecil{yg dibuang kepalanya}
1 biji bawang besar{Di mayang & dicincang}
2 camb lada mesin{Jika suka pedas,lebihkan sedikit}
1 camb kismis{basuh bersih toskan}
  garam,gula organic{guna gula pasir biasa pun  boleh},serbuk perasa & air asam jawa secukupnya

Ini la rupanya epok epok yg telah siap,tinggal nak menggorengnya je lagi......di sebabkan xde serbuk roti,izzah salut je dengan telur,dan goreng........so nice.  

CARA-CARA:-
  1. Buat intinya dahulu.......panaskan sedikit minyak,tumiskan bahan blend hingga kekuningan.masukkan lada mesin.
  2. Kacau sehingga pecah minyak.Masukkan ikan bilis,kismis,air asam jawa & sedikit air suam.kacau & biarkan sekejap.
  3. Masukkan garam,gula organic & serbuk perasa,biarkan hingga naik minyak sambil sesekali dikacau.
  4. Matikan api, buang minyaknya dan masukkan inti ke dalam mangkuk.ketepikan dulu.
  5. jerang air setengah periuk hingga mendidih.guna tapis santan besi @ redai,letakkan diatas periuk.Apabila air dah mendidih,perlahan kan api,letakkan roti di atas penapis @ redai,biarkan sekejap hingga roti lembut.
  6. Angkat & giling roti dengan kayu giling,hingga roti nipis.letakkan dalam acuan karipap,seperti kita membuat karipap biasa.gunakan telur putih yg di keluarkan dari 2 biji telur tadi untuk membuat gamnya,dengan meletakkan sekeliling acuan.
  7. Masukkan inti,tekan kuat sedikit acuannya,dan keluarkan dari acuan.Buat langkah yg sama pada semua roti hingga habis.lebihan roti jgn di buang,boleh recycle jdkan puding or whatever la ikut citarasa masing masing.
  8. Panaskan minyak yg byk dlm kuali,celupkan roti ke dalam telur yg telah di pukul sedikit dengan garpu tadi.
  9. Goreng hingga kekuningan dengan api perlahan,angkat & toskan minyaknya.
  10. Sedia untuk di santap ngan  apa saja air.Lau izah semestinya green tea kurang manis punya.......CAYUKKKKKKKKKKKK.

0 ulasan:

Post a Comment