~~Assalamualaikum~~
>>Salam pagi ahad pada semua kawan kawan.....pagi ini izzah buat epok epok @ karipap roti berinti sambal bilis,tuk sarapan.....asyik mkn roti sapu butter,roti sandwich & roti bakar je,naik jemu gak....so, dalam blur blur x tau nak buat sarapan apa,timbul idea tuk buat karipap dengan roti,tu yg jadi epok epok @ karipap roti berinti ni....kita tengok bahan bahannya..........
BAHAN-BAHAN:-
1 bungkus roti wholegrain{guna roti sandwich biasa pun boleh}
2 biji telur{1 biji diasingkan putihnya}
BAHAN INTI:-
{SAMBAL BILIS}
1 biji bawang besar*
1 ulas bawang putih*
1 camt kismis*
{Bahan bertanda * diblend hingga halus}
1 camb ikan bilis kecil{yg dibuang kepalanya}
1 biji bawang besar{Di mayang & dicincang}
2 camb lada mesin{Jika suka pedas,lebihkan sedikit}
1 camb kismis{basuh bersih toskan}
garam,gula organic{guna gula pasir biasa pun boleh},serbuk perasa & air asam jawa secukupnya
Ini la rupanya epok epok yg telah siap,tinggal nak menggorengnya je lagi......di sebabkan xde serbuk roti,izzah salut je dengan telur,dan goreng........so nice.
CARA-CARA:-
- Buat intinya dahulu.......panaskan sedikit minyak,tumiskan bahan blend hingga kekuningan.masukkan lada mesin.
- Kacau sehingga pecah minyak.Masukkan ikan bilis,kismis,air asam jawa & sedikit air suam.kacau & biarkan sekejap.
- Masukkan garam,gula organic & serbuk perasa,biarkan hingga naik minyak sambil sesekali dikacau.
- Matikan api, buang minyaknya dan masukkan inti ke dalam mangkuk.ketepikan dulu.
- jerang air setengah periuk hingga mendidih.guna tapis santan besi @ redai,letakkan diatas periuk.Apabila air dah mendidih,perlahan kan api,letakkan roti di atas penapis @ redai,biarkan sekejap hingga roti lembut.
- Angkat & giling roti dengan kayu giling,hingga roti nipis.letakkan dalam acuan karipap,seperti kita membuat karipap biasa.gunakan telur putih yg di keluarkan dari 2 biji telur tadi untuk membuat gamnya,dengan meletakkan sekeliling acuan.
- Masukkan inti,tekan kuat sedikit acuannya,dan keluarkan dari acuan.Buat langkah yg sama pada semua roti hingga habis.lebihan roti jgn di buang,boleh recycle jdkan puding or whatever la ikut citarasa masing masing.
- Panaskan minyak yg byk dlm kuali,celupkan roti ke dalam telur yg telah di pukul sedikit dengan garpu tadi.
- Goreng hingga kekuningan dengan api perlahan,angkat & toskan minyaknya.
- Sedia untuk di santap ngan apa saja air.Lau izah semestinya green tea kurang manis punya.......CAYUKKKKKKKKKKKK.
0 ulasan:
Post a Comment