Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Monday 4 July 2011

UDANG MASAK BANTING


>>ASSALAMUALAIKUM...Hai kawan kawan....masak apa tu???.....izzah masak udang hari ni....asyik mkn lauk ayam & ikan je jemu gak,so sesekali tukar selera...masakan ni izzah namakan udang masak banting,,coz ada storynya yg tersendiri...izzah dapat resepi ni dari seorang kakak angkat,dia orang banting selangor...dia panggil resepi ni udang masak sambal je,tp izzah je yg memandai tukar nama jd udang masak banting.....layan je la...janji sedapppppp
 izzah buat ni dengan udang kecik je...tp lau nak sedap lagi buat la dengan udang besar besarrr.....nak nak udang harimau @ udang galah....guna sebagai hidangan makan beradab pengantin pun sedapppp...cuba la tak rugiiiiii.......
BAHAN-BAHAN;-
1/2 Kg udang { buang janggutnya dan bersihkan }
1 Mangkuk sedang santan { dari 1/2 biji kelapa }
3 Batang serai { di ketuk }
2 Biji bawang besar { di hiris bulat2 }
3 Senduk kecil lada mesin { cili boh }
2 Cm halia muda { dimayang nipis2 }
4 Helai daun limau purut { di siat2 }
3 Tangkai daun kari
1 Camb air asam jawa { jangan pekat sangat }
1 Camt kerisik
{ BAHAN KISAR }
1 Biji bawang besar
3 Ulas bawang putih
1 Cm halia tua
  Garam dan serbuk perasa secukupnya.Sedikit air dan minyak untuk menumis.
CARA-CARA;-
1}. Panaskan minyak dalam kuali,tumiskan bahan kisar sehingga wangi.
2}. Masukkan cili boh,kacau hingga pecah minyak.
3}. Masukkan udang,sedikit air,serai,daun limau purut,daun kari dan air asam jawa.Kacau sehingga mendidih.
4}. Masukkan,santan,kacau selalu supaya santan tidak pecah minyak.
5}. Masukkan kerisik,garam,gula dan serbuk perasa secukupnya.
6}. Biarkan kuah pekat sedikit baru la di matikan api,dan boleh di angkat dan hidangkan.
***Jika tak nak guna santan,boleh juga guna susu cair.....tp rasanya dah lain sikit***

0 ulasan:

Post a Comment