Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Thursday, 7 July 2011

Roti Bakar Bersos Strawberry

~~ASSALAMUALAIKUM~~

>>Selamat pagi jumaat pada semua
>> Roti bakar ini sedap dinikmati dengan sos strawberry,sos coklat,sos kastard @ sos butter kacang.tp izzah memilih sos strawberry coz sukakan rasanya,lagipun menghabiskan stock jem yg terakhir izzah buat sebelum berpindah ke johor...sebelumnya izzah tinggal kt gua musang kelantan,so dah dkt dgn cameron highlands,yg terkenal dgn strawberrynya.Apa guna tinggal dekat lau x mengunjunginya,sedangkan pelancong dr jauh boleh sampai...jd izzah manfaatkan peluang yg ada dgn membeli byk2 strawberry yg segar dr ladang dan olah sendiri menjadi jem.......maka terhasil lah jem strawberry ini......byk pula celoteh izzah,so jom kita intai resepinya yg izzah cipta sendiri...sesuai tuk sarapan dan minum petang.......
>>Melihat lelehan sos stoberi,melata merah di pinggan membuat liur mengencur.....jom kita layan bahannya.....
BAHAN-BAHAN;-
1 bungkus kecil roti wholmeal(roti biasa pun boleh)
1 tin susu cair
4 camb susu pekat
2 camb susu tepung
1/4 camt garam
3 biji telur
2 keping biskut marie di blend hancur(untuk di tabur diatas puding)
BAHAN UTK SOS STRAWBERRY;-
1/2 cawan jem strawberry
2 camt tepung jagung(di bancuh dgn sedikit air)
1 cawan air masak.
2 camb gula pasir(jika suka manis)
CARA MEMBUAT SOS;-
Masukkan jem ke dalam periuk,dan masukkan air dan gula,kacau hingga jem cair dan tidak berketul.
Perlahankan api dan masukkan bancuhan tepung jagung.kacau hingga larut dan pekat.matikan api dan ketepikan.
BAHAN UNTUK SOS COKLAT;-
4 kepingan coklat masakan
2 camb milo
2 camb susu pekat manis
1 camt tpg kastad@jagung(bancuhkan sedikit dengan air masak)-(jika sos sudah pekat x perlu digunakan)
1/2 camt butter
1 cawan air suam
CARA MEMBUAT SOS;-
Cairkan coklat masakan dan milo hingga betul2 cair dan tidak berketul.Masukkan butter dan susu,kacau lagi.
Masukkan air suam,kacau lagi .jika masih cair lg masukkan bancuhan tpg jagung td,jika sudah pekat x perlu la di masukkan(terpulang pada citarasa masing2).Setelah sos benar2 sebati,matikan api dan ketepikan.
CARA MEMBUAT ROTI;-
1). Koyak koyakkan roti dan masukkan kedalam bekas.
2). Tuangkan susu cair,gaulkan dan biarkan ia kembang sekejap.
3). Sementara itu,blend telur hingga kembang.masukkan susu pekat,susu tepung,butter dan garam.blend lg hingga kembang.
4).Tuangkan ke dalam adunan roti tadi,kacau hingga sebati.
5). Masukkan adunan ke dalam loyang yg telah disapu marjerin terlebih dahulu.
6). Perapkan adunan sehingga kembang.
7). Sementara itu,panaskan oven pada suhu 150'c selama 10 minit.(gunakan api bawah sahaja).
8). setelah adunan kembang,taburkan serbuk biskut marie di atas permukaannya hingga rata.
9). Bakar selama 30-40 minit @ sehingga masak.
10). Sejukkan dahulu baru la di potong,dan di curahkan sos di atasnya.bg yg tidak suka sos, roti ini juga sedap di makan begitu saja,ia lemak dan x manis.
ini roti bakar yg baru dipotong sedikit......sempat lagi pose.....hehe,(jika kawan kawan x suka taburan biskut marie di atas roti x payah gunakan)

   **JIKA KAWAN KAWAN SUKA NAK MENCUBA RESEPI INI SILA KAN...SELAMAT MENCUBA**

0 ulasan:

Post a Comment