Dimakan dengan mehoon @ kuey teow pun sedap......
BAHAN-BAHANNYA;-
1 kg kupang,>bersihkan & toskan airnya1 mangkuk kecil udang kecil
1 mangkuk kecil sotong kecil>x nak letak pun xpa
3 batang serai>lau serai besar memadai dgn 2 je>ketuk
2 cm lengkuas>dihiris hiris
6 biji jagung muda>belah 2
1 biji lobak merah>potong sepanjang 3 cm,belah 8
1 biji bawang besar>mayang bulat kasar
2 ulas bawang putih>diketuk
3-4 tangkai cili api>diketuk
2 camb pes tomyam
1 camb jus limau kasturi @ limau nipis
2 biji tomato>belah 4
4 helai daun limau purut>koyakkan kasar
Garam,gula,serbuk perasa secukupnya
CARA-CARANYA;-
- Basuh bersih semua sayur,toskan.
- Masukkan 2 camb minyak masak dlm kuali besar,panaskan & tumis bawang putih sekejap.
- Guna api perlahan.Masukkan pes tomyam & cili api.
- Kacau sekejap,masukkan air separuh kuali.
- Masukkan semua lauk,serai,lengkuas,daun limau purut,bawang besar & semua sayuran(kecuali tomato).
- Biarkan sehingga kuah mendidih....masukkan jus limau,garam,gula & serbuk perasa secukupnya.
- Rasa asam garamnya...setelah semuanya cukup,masukkan tomato,biarkan sekejap.
- Tutupkan api setelah kupang dah masak & sayur dah empuk.
0 ulasan:
Post a Comment