Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Sunday, 10 July 2011

TOMYAM KUPANG

Salam sejahtera......Nak tanya kawan2...biasa x makan tomyam kupang....rasanya memang sedappp...nak2 lau kupang tu masih segar lagi....ari ni izzah ada masak tomyam kupang,cukup menyelerakan di makan dgn nasi......x yah byk2 lauk....cukup ngan lauk ni je.....2 pinggan jalan
 Dimakan dengan mehoon @ kuey teow pun sedap......

BAHAN-BAHANNYA;-
1 kg kupang,>bersihkan & toskan airnya
1 mangkuk kecil udang kecil
1 mangkuk kecil sotong kecil>x nak letak pun xpa
3 batang serai>lau serai besar memadai dgn 2 je>ketuk
2 cm lengkuas>dihiris hiris
6 biji jagung muda>belah 2
1 biji lobak merah>potong sepanjang 3 cm,belah 8
1 biji bawang besar>mayang bulat kasar
2 ulas bawang putih>diketuk
3-4 tangkai cili api>diketuk
2 camb pes tomyam
1 camb jus limau kasturi @ limau nipis
2 biji tomato>belah 4
4 helai daun limau purut>koyakkan kasar
   Garam,gula,serbuk perasa secukupnya

CARA-CARANYA;-
  1. Basuh bersih semua sayur,toskan.
  2. Masukkan 2 camb minyak masak dlm kuali besar,panaskan & tumis bawang putih sekejap.
  3. Guna api perlahan.Masukkan pes tomyam & cili api.
  4. Kacau sekejap,masukkan air separuh kuali.
  5. Masukkan semua lauk,serai,lengkuas,daun limau purut,bawang besar & semua sayuran(kecuali tomato).
  6. Biarkan sehingga kuah mendidih....masukkan jus limau,garam,gula & serbuk perasa secukupnya.
  7. Rasa asam garamnya...setelah semuanya cukup,masukkan tomato,biarkan sekejap.
  8. Tutupkan api setelah kupang dah masak & sayur dah empuk.

0 ulasan:

Post a Comment