Resepi asal di ambil dari GOOGLE..izzah olah mengikut selera anak bujang..SNEK kesukaan dia untuk bekpes mahupun minum petang..
Hasil air tangan sendiri tanpa bahan pengawet dan perisa tambahan yg melampau di jamin kebersihannya..sebab tu walau penat macamana pun,izzah selesa sediakan sendiri makanan untuk keluarga..suka dan hilang rasa penat jika hidangan kita berselera dinikmati oleh keluarga..rasa kepuasan yg sukar nak ditafsirkan..hanya yg melaluiya saje yg dapat feel macamni..hihi..melalut pulakkkkkkkk
papun izah bangga dengan hasil airtangan izzah..
~Burger Ayam Boboy~
Ehsan
dari Google-tapi izzah tukarkan daging dengan ayam
Bahan-bahan
( untuk dagingnya )
• 2 cawan isi ayam-blend kering
• 1 cawan breadcrumbs(serbuk roti)
• 1 labu bawang besar-saiz kecil *
• 2 ulas bawang putih*
• 1 cawan breadcrumbs(serbuk roti)
• 1 labu bawang besar-saiz kecil *
• 2 ulas bawang putih*
>>{blend
kering hingga hancur @ dadukan}
• 1 biji telur
• 1 sudu besar seasoning-(yg ni izzah tambah sendiri)
• ½ sudu teh serbuk lada hitam
• ½ sudu teh serbuk lada sulah
• garam dan gula secukupnya
• 1 biji telur
• 1 sudu besar seasoning-(yg ni izzah tambah sendiri)
• ½ sudu teh serbuk lada hitam
• ½ sudu teh serbuk lada sulah
• garam dan gula secukupnya
(untuk hiasan)
*1 bungkus roti bulat
*1 biji timun-potong nipis
*1 biji tomato-potong nipis
*parutan kobis-(byknya ikut suka)
*mayonis,sos cili & serbuk lada sulah(jika suka extra pedas)
Cara-cara
(cara membuat dagingnya)
1. Gaul semua bahan-bahan di atas kecuali telur.
2. Pukul telur sekejap. Masukkan sikit demi sedikit. Agak-agak boleh bentuk, berhenti dari masukkan telur.
3. Ambik sedikit dan buat bentuk bulat. Kemudian leperkan/ nipis. Buat sampai habis
4. Lepas tu bolehlah digoreng.
5. Lagi nipis lagi sedap.. untuk dapatkan bentuk yang nipis boleh disimpan dulu dalam freezer. Kemudian potonglah nipis-nipis.masak diatas kuali sehingga daging ayam berubah rupa dan garing.
1. Gaul semua bahan-bahan di atas kecuali telur.
2. Pukul telur sekejap. Masukkan sikit demi sedikit. Agak-agak boleh bentuk, berhenti dari masukkan telur.
3. Ambik sedikit dan buat bentuk bulat. Kemudian leperkan/ nipis. Buat sampai habis
4. Lepas tu bolehlah digoreng.
5. Lagi nipis lagi sedap.. untuk dapatkan bentuk yang nipis boleh disimpan dulu dalam freezer. Kemudian potonglah nipis-nipis.masak diatas kuali sehingga daging ayam berubah rupa dan garing.
(cara menyediakan burger)
Buatlah mengikut kreativiti masing masing seperti kita membuat burger
biasa..yg izzah tunjuk ni versi xde hiasan..maklum si bujang ni kureng mesra sikit dgn sayur2 ni..hehehe
0 ulasan:
Post a Comment