Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Tuesday 4 December 2012

ASAM REBUS KELADI

BISMILLAHIRROHMANIRROHIM
Salam sejahtera kawan kawan..
Hari ini izzah nak N3kan juadah tengahari izzah hari ini..'Asam Rebus Keladi'..sungguh menyelerakan..makan pula dgn ikan tamban goreng garing dan petai jeruk..hmmmm walahhhhh..berminyak muncung..Hahahaha.. 
Keladi ini hasil dari tanaman di kebun kecil tepi rumah..kata mak mertua jenis 'keladi singapura'..entah la..izzah tahu ngap je bab2 jenis ni blurrrrrrrr..hehe..janji ia sedap di makan kira OK la..
Skodeng resepinya di bawah ini.....

Bahan-Bahan:-
2 batang keladi-
(siang,.potong potong ikut suka dan celurkan separuh empuk-toskan airnya)
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 genggam ikan bilis
(tumbuk hingga hancur)-izzah ni malas so mayang nipis je bawang tu..hehe
2 senduk kecil lada kering mesin
1/2 mangkuk kecil air asam jawa @ 2 keping asam gelugur/keping
Garam dan sedikit serbuk perasa
Air secukupnya untuk kuah-ikut citarasa masing2
Cara-Cara:-
Satukan air,bahan tumbuk,lada mesin & air asam jawa @ asam keping..
Biarkan kuah mendidih baru di masukkan keladi rebus tadi
Masukkan garam dan serbuk perasa..biarkan sehingga kuah mendidih lagi sekali
Rasa masam masinnya..dah cukup semuanya boleh la di matikan api.
Hidangkan bersama nasi panas..mablessssss.
 Nota:-
**Jika suka..boleh tambahkan udang dalam sayur ni..lagi sedappppp**


0 ulasan:

Post a Comment