Salam sejahtera kawan kawan..
Hari ini izzah nak N3kan juadah tengahari izzah hari ini..'Asam Rebus Keladi'..sungguh menyelerakan..makan pula dgn ikan tamban goreng garing dan petai jeruk..hmmmm walahhhhh..berminyak muncung..Hahahaha..
Keladi ini hasil dari tanaman di kebun kecil tepi rumah..kata mak mertua jenis 'keladi singapura'..entah la..izzah tahu ngap je bab2 jenis ni blurrrrrrrr..hehe..janji ia sedap di makan kira OK la..
Skodeng resepinya di bawah ini.....
Bahan-Bahan:-
2 batang keladi-
(siang,.potong potong ikut suka dan celurkan separuh
empuk-toskan airnya)
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 genggam ikan bilis
(tumbuk hingga hancur)-izzah ni malas so mayang nipis
je bawang tu..hehe
2 senduk kecil lada kering mesin
1/2 mangkuk kecil air asam jawa @ 2 keping asam
gelugur/keping
Garam dan sedikit serbuk perasa
Air secukupnya untuk kuah-ikut citarasa masing2
Cara-Cara:-
Satukan air,bahan tumbuk,lada mesin & air asam
jawa @ asam keping..
Biarkan kuah mendidih baru di masukkan keladi rebus
tadi
Masukkan garam dan serbuk perasa..biarkan sehingga
kuah mendidih lagi sekali
Rasa masam masinnya..dah cukup semuanya boleh la di
matikan api.
Hidangkan bersama nasi panas..mablessssss.
0 ulasan:
Post a Comment