Assalamualaikum...
Salam hujung minggu..
Dah lama tak buat kuih kesukaan
keluarga..kuih sagu yg izzah namakan “Sagu Delima”yg ada juga dipanggil dgn
nama sagu mutiara dan sagu ghendang..apapun yg pastinya sedapp
Kuih sagu ni sama dgn kuih sagu mata
ikan yg pernah izzah N3kan sebelum ini,Cuma cara buatnya je berbeza..
Yg ni banyak sikit guna tenaga,tp cepat
siapnya..manakala yg biasa juga izzah buat menggunakan kaedah kukus..rasanya
sama je tetap sedappppp..nak resepinya tengok di bawah ya..
Bahan2nya:-
(Untuk loyang sederhana)
1 mug sagu biji
>{Basuh bersih2 toskan airnya)
3 cawan air*
1 cawan gula pasir*(izzah guna ¾ je)
1 sudu kecil paste ros(merah)*
1/3 sudu kecil pewarna merah*
2 helai daun pandan*(dikoyak2 dan
disimpul)
Kelapa parut putih(kalau dpt yg muda lg sedap)Sedikit garam
Kelapa parut putih(kalau dpt yg muda lg sedap)Sedikit garam
>{Gaulkan keduanya..sementara itu jerang sedikit
air dlm periuk kecil hingga mendidih..masukkan kelapa yg dah digaul ke dalam
tapis..kukus sekejap kelapa supaya lambat basi}
Cara2nya:-
>Jerang semua bahan * sehingga
mendidih & gula hancur.
>Keluarkan daun pandan..masukkan
sagu,kacau sehingga kembang & pekat likat.(semasa mengacau,jgn berhenti
& gunakan api yg kecil sahaja)
>Untuk pastikan kuih sudah masak elok
pastikan tiada lagi kelihatan putih2 biji sagunya..sikit2 tu xpe..
>Sapu sedikit minyak disekeliling loyang,kaupkan
kuih dan masukkan ke dalam loyang..sejukkan..
>Potong2 kuih,gaulkan kedalam kelapa
parut..siapppp
>Hidangkan semasa makan pagi @ minum
petang..mablesss
0 ulasan:
Post a Comment