Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Saturday, 12 January 2013

SINGGANG IKAN KEMBONG


Assalamualaikum dan salam jumaat yg mulia..
malah belum terlambat lagi rasanya nk wish “selamat tahun baru 2013”..
Agak lama tak menjengah kemari.. dah naik bersawang dah blog ni..kih kih kih..bukan setakat malas je melanda, kesihatan juga kurang baik..tiba2 kena ‘food poison’..seminggu lebih terlantar di katil hospital..kira sambut tahu baru kt ‘tingkat 6 hotel 4 bintang’ la izzah tahun ni..apa nak buat,tuhan nak uji..Alhamdulillah dah baik dan masih diberi kesempatan untuk bersama kawan2 yg izzah hormati..
Ari ni..sebagai pembuka 2013,izzah nak n3kan satu juadah paling ringkas penyediaannya..namun mampu membangkitkan selera disaat kita kurang selera makan..’’singgang ikan kembong’’@ sesetengah tempat gelarkannya ikan termenung..ntah bila diorang nampak ikan tu termenung entah la..wakakaka(lawak bodo la pulak)
 Bahan-Bahan:-
(A)
3 ekor ikan kembong>bersihkan & potong 2
4 biji bawang besar*
2 ulas bawang merah*
5cm lengkuas*
(dihiris nipis2)
4-5 biji cili api>dibelah 2
3 biji cili merah & hijau>belah 2(jika suka)
2-3 keping asam gelugur
Garam,sedikit serbuk perasa & air untuk kuah(banyak ikut suka)
(B)
Kacang bendi @ kacang panjang @ terung(untuk menyedapkan lagi singgang)

Cara-Cara:-
>>Masukkan semua bahan A,kecuali garam & serbuk perasa(jgn masuk dahulu).
>>Biarkan kuah mendidih sedikit,masukkan bahan B,garam & serbuk perasa.
>>Setelah sayur masak barulah boleh matikan api.
>>Sedia untuk dihidangkan.
NOTA:-
~~Singgang juga sedap di buat menggunakan ikan tongkol @ orang belah timur,terutamanya Kelantan menggelarkan nya ikan Aya~~

0 ulasan:

Post a Comment