Assalamualaikum
~Punya lah malasnya nk menaip...kawan2 minta resepi itu ini..tp izzah masih x N3kan..sian kawan2..maaf ye..entah kenapa kebelakangan ni malas sangat jenguk blog..apalagi nk n3kan apa2.. dah banyak resepi izzah biarkan gitu je....~Tapi malam ni nak x nak kena juga buat...lau di tangguhkan alamatnya pakai tak buat langsung la..
~Dah malas lg nak celoteh,tengok je la resepinya kt bawah ye...maaf la xde mood ni...
~kita intai resepinya....
BAHAN;-
1 buku buttercup(250 gm)
2 cawan gula halus(tidak suka manis kurangkan sukatannya)
6 biji telur
1 cawan koko serbuk di masak bersama
1 cawan air(sejukkan).
1 camt esen vanilla
21/2 cawan tepung kek blue key.
CARA;-
1).Pukul butter dgn gula sehingga kembang.
2).Masukkkan telur 1 persatu sambil dipukul.
3).masukkan tepung sedikit sedikit hingga habis.pukul lg hingga rata.
4).Masukkan koko yg telah sejuk tadi dan esen vanilla.pukul hingga adunan bergaul mesra.Masukkan adunan ke dalam loyang.
6).Panaskan air dalam kukusan hingga mendidih,kukus kek selama 1 jam.
7).Sementara menunggu kek sejuk sedikit..buatkan filling/topping bluebarrynya dahulu.
8).Setelah siap sos blueberry..curahkan keatas kek hingga rata.
9).Sedia tuk di nikmatiiiiiiiiii..hehehe
FILLING/TOPPING SOS BLUEBARRY
Bahan2nya:-
1 cawan jem blueberry
1 sudu teh tepung jagung dibancuh dgn sedikit air
4 sudu makan air panas
Cara2nya:-
-Masukkan jem kedalam mangkuk,masukkan air panas.kacau sehingga pekat.
-Jika filling agak cair,tambahkan bancuhan tepung jagung,(jgn terlalu pekat)agak2 sendiri la.
-Setelah cukup pekatnya boleh la dicurahkan ke atas kek.
~~Jika suka cara bakar,boleh di bakar..pastikan oven di panaskan terlebih dahulu selama 10 minit..guna suhu 160'c...bakar kek selama 40 minit @ sehingga masak(ikut kepanasan oven masing2)~~
~~Jika suka cara bakar,boleh di bakar..pastikan oven di panaskan terlebih dahulu selama 10 minit..guna suhu 160'c...bakar kek selama 40 minit @ sehingga masak(ikut kepanasan oven masing2)~~
0 ulasan:
Post a Comment