Hari ni nak N3kan puding yg dibuat semalam..ada cerita best di sebalik puding ni..mulanya nak buat PUDING MILO OREO kononnya..ya la teruja juga tengok kawan2 dok pakat buat belaka yg katanya mabless sesangatttt tu..so,budget semua bahan ada{tanpa tengok dulu}izzah terus je jerang air dalam piuk,masukkan la serbuk agar2 dan gula pasir..tebuk susu cair dan sambil tu bukak gobok nak ambik BISKUT OREO..cari cari biskut dah xde..mula panik..kt atas dapur agar2 dah mendidih..nak tak nak kena terus buat je apa nak jadi pun jadi la..dahhhh buntu..apa aku nak buat ni..alih2 terpandangkan sebungkus biskut yg dah agak lama juga di situ tak bersentuh..so idea datang..apa lagi ambik dan terus patah2 kan..
Haaaa...ni la PELAKON UTAMA aka PENYELAMAT keadaan semalam..so dengan mengikut langkah2 membuat PUDING OREO izzah taram je biskut COCOA PUFF ni menggantikan BISKUT OREO..dah tu mood pun dah down,apa lagi tanpa tunggu lapis demi lapis izah lebur je semuanya..keraskan sikit2 je..tu yg tak nampak cun langsung tuuuuu..tak pe la asal menjadi pudingnya..biarlah tak cun pun tak pe la..yg pasti rasanya mabless gakkk..nanti2 buat betul betullllllll...
So disini izzah kongsikan resepinya yg dah izzah ubahsuai sikit2 ikut sedap tekak izah...
PUDING COCOA PUFF BISCUITS
BAHAN2:
1 bungkus / 10g Jelly Powder (Serbuk Agar-Agar)
750ml Air
4 sudu makan gula pasir
1 tin (400g) Susu Cair
1 cawan Serbuk Milo
2 sudu makan coffemate(yg ni izzah tambah sendiri)
1 bungkus cocoa puff biscuits - patah2kan tp biarkan
sandwich 2 lapis
CARA2:
1. Masak serbuk agar2 & air sehingga larut.
Masukkan gula & masak sehingga gula larut.
Masukkan susu, kacau sebati sehingga mendidih.
2. Asingkan 2 cwn ke dlm periuk yg lain & campurkan milo &
coffemate sehingga sebati.
3. Tuangkan 1 cwn campuran milo ke dlm acuan.
Panaskan campuran milo yg separuh lagi dgn api paling kecil supaya tidak
membeku.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan kesemua adunan putih
tadi.
Taburkan biskut cocoa puff.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan baki adunan milo tadi.(disebabkan
malas nak melapis izzah bedal curah terus..tunggu dia keras sikit2 je..tu yg x
tantek tuuuuu..nt nk buat betul2 la..hehe).
4. Biarkan membeku di suhu bilik sebelum masukkan ke dlm petisejuk.
TIPS UNTUK MELAPIS:
a. Jangan tunggu sehingga lapisan membeku sepenuh nya sbb takut lapisan
tidak melekat.
Jika membeku semua, guris2kan permukaan dgn garfu sebelum tuangkan
lapisan seterus nya.
b. Pastikan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelum
nya supaya ia
melekat dgn baik.
Sebetulnya apa saje kita buat..jika ada keinginan pastinya menjadi..moral of the story dalam hal ni..jgn mudah give up..bertindak dengan tenang insyaAllah akan menghasilkan hasil yg baik walaupun tak sesempurna mana..Syukurrrr pudingnya langsai sekejap je...malah anak bujangku request lagi..tapi dah malas nak buat lagi..so buatkan je dia LENGKONG MILO biasa...janji ada rasa MILOnya....hohoho
inilah LENGKONG aka AGAR AGAR MILO untuk anak bujangku...ikan emas youuuuuuuuu
0 ulasan:
Post a Comment