ASSALAMUALAIKUM
Lama sungguh x N3kan apa2 kt blog kecilku ini..bukan xnak tp masa tidak mengizinkan
tapi hari ni izzah terbuat 'nasik manis' @ wajik kata orang jowo..tp nasik manis ni kelantan style,malah rasanya mungkin berlainan cara dgn wajik johor..
resepi ini adalah temurun dari orang2 kelantan dulu dulu..izzah buat cara izzah..mudah & cepat disediakan
so tataplah resepinya ya..
Bahan2 utama :-
1 mangkuk kecil beras pulut
(Basuh bersih,toskan..sangaikan atas api kecil sehingga beras berderai{tp jgn perang}so api kena jaga betul2-izzah buat sehari sebelumnya)
Bahan Asas :-
1/2 kg beras pulut-(basuh bersih..toskan)
1 biji kelapa-(jadikan santan pekat)
3 biji nise-(gula merah kelantan)*
3 sudu makan @ 1 senduk kecil gula pasir*
2 cawan air*
(satukan bahan * kedalam 1 periuk..masak sehingga gula hancur)
(Bagi yg suka manis..sesuaikan sendiri kemanisannya)
1 sudu teh garam
2-3 helai daun pandan-(siat2kan)
Cara2nya :-
-Penuhkan lebih setengah air dalam periuk pengukus..masukkan daun pandan yg disiat..tutup pengukus & biarkan sehingga air mendidih.
-sementara itu masukkan pulut kedalam rak pengukus..bila air dah mendidih..kukus pulut sehingga berwap.
keluarkan dan biarkan seketika.
-Tapiskan air gula tadi ke dalam kuali besar..tamabh air dalam 2 cawan..masukkan pulut,kacau sehingga rata.
-Tapiskan santan ke dalam pulut berserta dgn garam..dengan api sederhana kacaulah pulut sehingga kental & berkilat.
-Akhir sekali masukkan beras sangai..gaulkan rata rata..matikan api..masukkan kedalam loyang @ dulang..sejukkan.
-Setelah nasik betul2 sejuk barulah dipotong @ dibentuk mengikut suka..Siappppppp
***yg menciptakan kelainannya adalah beras gorengnya..bila kita makan terasa keriuk2 berasnya..tu yg sedappp***
0 ulasan:
Post a Comment