Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Friday, 21 June 2013

NASIK MANIS BERAS GORENG

ASSALAMUALAIKUM
Lama sungguh x N3kan apa2 kt blog kecilku ini..bukan xnak tp masa tidak mengizinkan
tapi hari ni izzah terbuat 'nasik manis' @ wajik kata orang jowo..tp nasik manis ni kelantan style,malah rasanya mungkin berlainan cara dgn wajik johor..
resepi ini adalah temurun dari orang2 kelantan dulu dulu..izzah buat cara izzah..mudah & cepat disediakan
so tataplah resepinya ya..
Bahan2 utama :-
1 mangkuk kecil beras pulut
(Basuh bersih,toskan..sangaikan atas api kecil sehingga beras berderai{tp jgn perang}so api kena jaga betul2-izzah buat sehari sebelumnya)
Bahan Asas :-
1/2 kg beras pulut-(basuh bersih..toskan)
1 biji kelapa-(jadikan santan pekat)
3 biji nise-(gula merah kelantan)*
3 sudu makan @ 1 senduk kecil gula pasir*
2 cawan air*
(satukan bahan * kedalam 1 periuk..masak sehingga gula hancur)
(Bagi yg suka manis..sesuaikan sendiri kemanisannya)
1 sudu teh garam
2-3 helai daun pandan-(siat2kan)
Cara2nya :-
-Penuhkan lebih setengah air dalam periuk pengukus..masukkan daun pandan yg disiat..tutup pengukus & biarkan sehingga air mendidih.
-sementara itu masukkan pulut kedalam rak pengukus..bila air dah mendidih..kukus pulut sehingga berwap.
keluarkan dan biarkan seketika.
-Tapiskan air gula tadi ke dalam kuali besar..tamabh air dalam 2 cawan..masukkan pulut,kacau sehingga rata.
-Tapiskan santan ke dalam pulut berserta dgn garam..dengan api sederhana kacaulah pulut sehingga kental & berkilat.
-Akhir sekali masukkan beras sangai..gaulkan rata rata..matikan api..masukkan kedalam loyang @ dulang..sejukkan.
-Setelah nasik betul2 sejuk barulah dipotong @ dibentuk mengikut suka..Siappppppp
***yg menciptakan kelainannya adalah beras gorengnya..bila kita makan terasa keriuk2 berasnya..tu yg sedappp*** 


0 ulasan:

Post a Comment