Total Pageviews

SELAMAT DATANG KE TERATAK IBU TOK...TERIMA KASIH KERNA SUDI BERTANDANG...SEBELUM KELUAR SUDILAH KIRANYA TINGGALKAN KOMEN KAWAN2 PADA RESEPI IZZAH

Thursday 5 July 2012

AGAR AGAR SANTAN

                           ~assalamualaikum~               
 Setiap kali bila izzah membuat agar agar ini,yg kalau org kelantan panggil "beleda santan"....nostalgia lama menerjah benak......terbayang sibuknya arwah ibu tatkala menyiapkan juadah ini untuk hidangan berbuka puasa keluarga kami,kerna hidangan ini boleh di katakan wajib bagi kami,setiap menjelangnya bulan puasa dan petang raya......tanpa sedar panasnya airmata mengalir di pipi.......sekarang semua itu sudah tiada lagi... hanyalah AL-FATIHAH..... buat arwah ibu..........
Sekarang izzah sediakan pula untuk keluarga,tak kira waktu lagi,asal teringin je,izzah akan membuatnya,kerna kami semua sukakannya especially my hubby..........tak nak filing2...jom kita tgk resepi......
Resepi yg sangat mudah di sediakan........

BAHAN-BAHAN:-
 1 Peket agar agar serbuk NONA(warna merah)
21/2 Cawan santan
2 Cawan air
5 Camb gula
1/2 Camt garam
2 Helai daun pandan(basuh bersih dan simpul kemas)

CARA-CARA:
1). Masak agar agar bersama 2 cawan air,gula dan daun pandan  hingga mendidih.
2). Keluarkan daun pandan.Masukkan santan & garam,kacau lagi hingga rata dan sekali wap.
3). perlahan kan api dan kacau selalu supaya x membuak & pecah minyak.
4). Masukkan agar agar kedalam acuan.biarkan sejuk sedikit dan masukkan dlm peti ais.
5). Setelah agar agar betul betul beku barulah di keluarkan dari acuan dan di hidangkan.

**Izzah sengaja lebihkan santan & kurangkan air,sebab my hubby yg nakkan begitu...lagi lemak & sedap kata dia...lau puan nak kurangkan santan tu boleh la lebihkan air...spt 3 cawan air & 2 cawan santan**

0 ulasan:

Post a Comment