hari ni nak N3kan lauk yg izzah masak 4 hari lepas..saje nak tayang..laupun sempoiiiii je tp penuh ngan 'sentimental value' nya..lauk kesukaan masa kecik2 dulu..dapat makan ngan nasi panas...perghhhhh wa cakap luuuuu...berpeluh2...
apa saje lauk2 lau di masak kunyit 'kampung style' ni mesti terangkattttt...nak2 daging & udang...
laupun sekarang dah bermacam2 lauk pauk di eksperimen kan namun masakan lama2 juga tetap menjadi pilihan hatiku...
~Sotong Goreng Kunyit~
Bahan2nya:-
5 ekor sotong besar>(dipotong2-dibasuh & toskan airnya)
1 biji bawang besar>(dimayang)
2 biji lada hidup>(dimayang)
3 cm halia muda>(di hiris@di mayang nipis2)
2 cm halia*
2 batang serai*
2 cm kunyit hidup*
3 ulas bawang putih*
>>(blend halus semua bahan bertanda *)
1/2 sudu teh kunyit serbuk
Sedikit garam & s.perasa
Sedikit minyak untuk menumis
Cara2nya:-
·
Gaulkan sotong bersama bahan kisar(blend)
& sedikit garam..perap selama 1 jam.
·
Masukkan bahan perapan ke dalam kuali dgn api
perlahan..kacau sehingga sotong kering.
·
Curahkan sedikit minyak masak..gaul
sekejap..masukkan kesemua bahan mayang.
·
Perasakan dengan sedikit serbuk perasa.
·
Gaul sampai semuanya bergaul mesra.
·
Rasa masinnya..jika sudah mencukupi..boleh la
dimatikan api.
·
Sejukkan & boleh lah dihidangkan.
0 ulasan:
Post a Comment